Romániában is elítélték a magyar „halálbrigádot”

Első fokon 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte el a Hunyad megyei törvényszék a korábban Magyarországon tényleges életfogytiglanra ítélt, Brassó megyei származású, 38 éves Varga Sándort egy 2007-es vajdahunyadi fegyveres rablásért. Bűntársa és volt barátnője, a magyarországi Turi Emese hét és fél évet kapott. Halálbrigádnak is nevezte őket a magyar sajtó.

Varga Sándor és Turi Emese jelenleg börtönbüntetését tölti Magyarországon. A férfi soha nem szabadulhat, a 33 éves nőt 18 évre ítélte korábban a budapesti ítélőtábla. Az egykori szerelmespár több bűncselekményt követett el együtt Romániában, majd Magyarországon. A férfi 2008 és 2010 között négy embert ölt meg, társaival pedig ékszerboltokat rabolt ki.

Varga Sándort és Turi Emesét a magyar rendőrség tartóztatta le 2011-ben. Kihallgatásukkor a nő bevallotta a Romániában elkövetett bűncselekményeket is. E szerint 2007 decemberében a párjával kiraboltak egy Vajdahunyad központjában lévő zálogházat, fejbe lőtték annak alkalmazottját, majd közel egy kiló ékszert raboltak el. Az akkor 21 éves Oana Adumitroaei csodával határos módon túlélte a fegyveres támadást, egyik szemét azonban elvesztette.

A vajdahunyadi eseten kívül Romániában további 3 fegyveres rablást követtek el: Nagyváradon, Pécskán és a Brassó megyei Feketehalmon. A vajdahunyadi fegyveres rablás után a bűnöző pár Magyarországra helyezte át tevékenységét.

A nyugatijelen.com beszámolója szerint a Hunyad megyei törvényszék első fokú ítélete legfeljebb Turi Emesét érintheti közvetlenül. Varga Sándor ugyanis élete végéig magyarországi börtönben marad, de megtörténhet, hogy a nőt a büntetése letöltése után kiadják Romániának.

Kimaradt?