A CSM elutasította a DNA ploieşti-i részlege volt vezetőjének őrizetbe vételét

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege elutasította hétfőn Adina Florea, a bírák és ügyészek bűncselekményeit kivizsgáló ügyosztály főügyészének kérését, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba Lucian Oneát, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ploieşti-i részlegének volt vezetőjét, valamint Mircea Negulescu volt ügyészt - tudta meg várhatósági forrásokból az Agerpres.

Adina Florea hétfőn kérte a CSM hozzájárulását az intézkedéshez, ám ezt az ügyészi részleg hosszas vita után elutasította. A bírák és ügyészek által elkövetett visszaéléseket kivizsgáló ügyosztály kiterjesztette a kivizsgálást Lucian Onea és Mircea Negulescu ügyében, és újabb vádpontokat fogalmaztak meg.

A bűnügyi eljárást később kiterjesztették további három ügyészre és három rendőrre. A vádhatóság azzal gyanúsítja az ügyészeket és rendőröket, hogy az igazságszolgáltatási szervek megtévesztése céljából szervezett bűnözői csoportot hoztak létre.

A legfőbb ügyészség szerint 2015-ben Lucian Onea és Mircea Negulescu azzal fenyegették meg Vlad Cosma volt képviselőt, hogy vádat emelnek lánytestvére, Andreea Cosma ellen, hogyha álnéven nem hamisít egy olyan Moldovai Köztársasági választókból álló listát, amelyből az derüljön ki, hogy a választókat megvesztegették. A dokumentumokat Chişinăuból faxolták át a ploieşti-i DNA-ra.

A vádhatóság szerint tisztában volt azzal, hogy a bizonyítékok hamisak, Lucian Onea mégis kérte a Prahova megyei törvényszéktől, hogy egy személyt vegyenek előzetes letartóztatásba a választók megvesztegetésének gyanújával.

Kapcsolódók

Kimaradt?