Hegedüs Csilla: a 2019-es EP választás döntően meghatározza az erdélyi magyar közösség jövőjét

„A jövő évi európai parlamenti választás döntő fontosságú lesz Európa, és az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából egyaránt” – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kedden Csíkszeredában.

A Csíki Önkormányzati Akadémia rendezvényén résztvevő politikus elmondta: Erdélynek erős Európára, és erős európai parlamenti képviseletre van szüksége ahhoz, hogy települései tovább fejlődhessenek, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat, és családjaikat.

„Az erdélyi magyar közösségnek az érdeke egy olyan erős Európa, amely fejleszti régióit, megbecsüli a kisebbségben élő őshonos nemzetiségeket” – részletezte Hegedüs Csilla. Hozzátette: az európai parlamenti képviseletnek erős, hatékony eszköznek kell lennie az erdélyi közösség céljainak elérésében.

„A 2019-es EP-választás tétje óriási: többek között eldől, megmaradnak-e a támogatások, amelyekből eddig is fejlesztéseket, történelmi épületek felújításait valósíthattunk meg, sikerül-e olyan nemzetközi partnereket szerezni, amelyek támogassák a közösség törekvéseit” – emelte ki a politikus, aki nemrég jelentette be, maga is versenybe lép jelöltként.

„Közösségünk egyik leghangsúlyosabb értéke az épített öröksége – ennek a felújítására szánt uniós támogatási keret pedig korántsem elegendő; fel kell lépnünk ennek a növeléséért is” – hangsúlyozta.

A kultúráért felelős alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy uniós projekt révén valósíthatta meg Csíkszereda önkormányzata a város legimpozánsabb iskolaépületének, a Márton Áron és a Segítő Mária Gimnáziumnak helyet adó ingatlannak a felújítását is; a közel 5,8 millió euró értékű felújításból 3,9 millió euró volt vissza nem térítendő uniós támogatás.

Hozzátette: közel 474 ezer euró értékű támogatást nyert az oklándi unitárius egyházközség is, amelyből elkezdődhetett a műemléktemplom teljes felújítása, a Szent László falképciklus feltárása. Továbbá, 2021-re fejezik be a Székelyudvarhely emblematikus épületének, a Jézus Szíve kápolnának a helyreállítását, amelyre az EU közel 239 ezer euró támogatást nyújt.

A csíkszentimrei Henter-kúria felújítására viszont nem elég a több mint egymillió eurós uniós támogatás sem – nem jelentkeznek kivitelezők a licitre. „Egyértelműen több pénz kell műemlékeink felújításárat. Ahogyan eddig is, az európai parlamentben is azért fogok dolgozni, hogy Erdély fejlődjön, és hogy jobb életkörülményeket teremtsünk itthon, a szülőföldünkön" – jelentette ki Hegedüs Csilla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?