Mesés karácsony Sepsiszentgyörgyön rendhagyó köztéri dekorációkkal

Mesebeli hangulatot és tartalmas ünnepi programot kínál a Sepsiszentgyörgy főterén december 14-én, pénteken megnyíló karácsonyi vásár. A városháza által szervezett hagyományos kirakodó vásár mellett december 23-ig minden nap kulturális programokat kínálnak, amelyeken helyi és külföldi fellépők szórakoztatják az ünneplőket. A város főterét helyi alkotók rendhagyó köztéri installációi díszítik.

Muzsikás villámcsődület Sepsiszentgyörgy főterén

Idén először a karácsonyi vásár jellegzetessége lesz a muzsikás villámcsődület, amelynek közreműködői a Folker együttes, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Fúvós kvintettje, valamint a Classical Singers, de lesz hagyományos karácsonyi regölés is.

A főtéren lévő kőszínpadot beborították, így ott lépnek fel karácsonyi műsoraikkal a helyi és külföldi előadók, többek között a Mácsafej zenekar, a Ségercz Feri Trió, a Mini Snaps gyermek együttes, a Snaps Vocal Band, a Voces & Band és a helyi kórusok. Emellett koncertezik a kolozsvári Karaván zenekar, Manó és barátai, a sepsiszentgyörgyi Zöldi Larának pedig közös fellépése lesz Kocsis Tiborral, illetve a Bojtorján együttes legszebb karácsonyi albumát mutatja be.A sepsiszentgyörgyi vásárban a karácsonyi swing és dzsessz világába kalauzol el Horányi Juli és zenekara, a Bordó Sárkány együttes Mátyás király korabeli ruhákba öltözve tart vásári muzsikát. Az idei karácsonyi vásár kis színpadának nagy fellépője végül a balkán és magyar népzene ötvözője, a Besh O Drom zenekar lesz.

Gyermekváros és élő Betlehem

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban Gyermekváros épült a Cimborák Bábszínház - Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel… című előadásának díszletének mintájára, amelyet Simó Enikő, helyi képzőművész tervezett, saját kezűleg rajzolt és festett. A Cimborák Bábszínház énektanítással is várja a kicsiket a stúdióterembe december 16-án, melyben közreműködik István Ildikó és zenekara.Emellett élő Betlehemmel is várják az odalátogatókat, lesz jászol, szamár, tehén, ló, juhok és nyulak, amelyeket a gyerekek meg is simogathatnak. A főtéren felállított karámban elevenítik újra a kis Jézus születésének mozzanatait. A díszlet központi eleme az állatokkal teli istálló, ahol a szalma közt Kis Jézust és a szent párt láthatjuk. Az elemek közt megtaláljuk a Betlehembe igyekvő három királyt és a pásztorokat a juhnyájukkal együtt, akiket a betlehemi fényes csillag vezényel az útjukon. A várost körülvevő egyedi tervezésű házak Sepsiszentgyörgy otthonainak jelképei.

Rendhagyó köztéri karácsonyi installációk helyi alkotóktól

Sepsiszentgyörgy főterének fénypontja idén a hármas tandem-kerékpár, amely egy geodóm formájú installáció alatt helyezkedik el és hexagon ülőkék tartoznak hozzá. A kerékpár hajtásával fények kapcsolódnak fel az installáció elemeiben. A kerékpárt egyszerre legtöbb három ember használhatja, akik folyamatosan szinkronban kell legyenek társaikkal, mivel a pedálpárok egyszerre forognak, egyiket hajtva a másik kettő is forog.A hármas kerékpár és a fényinstalláció a Vocalcycle kerékpárműhely részéről Molnár Hunor munkáját dicséri. A köztéri világító hexagon ülőkék, melyek szintén összeköttetésben állnak a kerékpárral, a Kubitstudio munkája, a kivitelezők Fülöp Csenge és György Előd.

Mint arról beszámoltunk egyelőre ismeretlen tettesek kivágták a főtéren felállított tandemkerékpár első kerekét. A térfigyelő kamerák felvételein próbálják beazonosítani a tettest, de kérik a rendőrségtől, hogy találják meg és vonják felelősségre az elkövetőt. A főtéri karácsonyi díszítés részeként felállított tandemkerékpár megrongálását követően módosítottak a térfigyelő kamerák állásán, hogy azokkal főtéren elhelyezett installációkat jobban tudják követni.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata kilencedik éve szervez közös adventi gyertyagyújtást a főtéren. Az idei adventi koszorú Bagoly Zsuzsa tervei alapján valósult meg, és a koszorúra egy helyi cég által kivitelezett, városfotókkal ellátott díszeket helyeztek el. Az adventi koszorú igazi példája az összefogásnak, ugyanis a fenyőágat a kertészet munkatársai fonták, a fáklyákat nap mint nap az önkormányzat munkatársa cseréli, illetve a lángot a helyi rendőrség munkatársai gyújtják meg.Az idei karácsonyi világítás egyik meglepetése a szintén helyi cég által tervezett és kivitelezett Erzsébet parkban található fényboltív, mely a tó feletti hídra van rögzítve. Az alagút fényfüzérrel díszített boltívei meghitt hangulatot varázsolnak a tó felé, amely közkedvelt helyszíne az ünnepi pillanatok megörökítésének.

Művészetis diákok rajzai díszítik az intézményeket

Idén első alkalommal a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum rajz szakos diákjai tervezték és kivitelezték  a Művész Mozi, illetve Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának  ablak- és bejáratdekorációját. A Polgármesteri Hivatal főépületének bejáratát és az ügyfélfogadó iroda kirakatát Hosszú Zoltán pedagógus irányításával a X. A osztályosok, a Művész Mozi by Cityplex bejáratát Hajdú Enikő tanárnő vezetésével a IX. C osztályosok, a Városimázs Iroda ablakait pedig Beteg Zsuzsa tanárnő irányításával a VIII. C osztályosok varázsolták szebbé egyedi rajzaikkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?