Centenárium Kolozsváron: megtudtuk, miért nem fejlődik gyorsan Románia

Felvonultatott haderő, polgármesteri magyarázat és megannyi trikolór – ez jellemezte a szombati centenáriumi ünnepet Kolozsváron.

Délelőtt fél 10-től már zajlottak a beszédek a Bocskai (Avram Iancu) téren, az ünneplő tömeg megtöltötte a Deák Ferenc (Eroilor) utcát is. Francesco Monterisi bíboros a pápa üzenetét hozta el, felszólalt a prefektus, a megyei tanács elnöke, egyházi személyek, illetve Emil Boc polgármester.

Utóbbi azt mondta, Románia fejlődése azért nem felel meg az elvártaknak, mert elmúlt száz évének négy évtizedét diktatúrában töltötte, és még három évtizede sincs, hogy demokráciát gyakorolhat. Még így is sok fejlődés történt – tette hozzá, kiemelve Kolozsvárt, amely példát adhat az ország többi részének.

A katonai parádé felsorakoztatta a különböző egységeket, harcigépeket, felszálltak IAR-330 Puma helikopterek, és MIG -21 Lancer repülőgépek is átszelték az eget.

A tömegben tüntetők is megjelentek, akik a korrupcióra és a bukaresti csendőri agresszióra emlékeztettek: "a centenárium évében a csendőrség brutálisan elfojtott százezer békés tüntető románt, szégyelljétek magatok!", írta az egyik banneren. Mások azt írták fel, az országnak egy műveletlen miniszterelnöke van, akit egy bűnöző irányít.

A katonai parádét nappali tűzijáték zárta, a trikolór színeiben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?