-12 fokban ünnepelt a sepsiszentgyörgyi román közösség

Farkasordító hidegben, -12 Celsius-fokban ünnepelte meg a „Nagy Egyesülés” száz éves évfordulóját a sepsiszentgyörgyi román közösség.

A háromszéki megyeszékhelyen évek óta az első alkalom volt, hogy nem érkeztek más megyékből hangoskodó személyek. Az a pár száz helybéli román ember, aki a fagyos időjárás ellenére részt vett az ünnepségen, többnyire csöndben vonult fel a városközpontban.

Az ortodox katedrális elől fél kilenckor induló „egyesülés menetét” egy autó vezette fel, amelyből hazafias dalok szóltak, a résztvevők egy óriás román zászlót vittek magukkal, többek nemzeti színű zászlócskákat lobogtattak. A belügyminisztériumi alakulatok – katonaság, csendőrség, rendőrség és tűzoltóság, illetve a Kovászna megyei hivatalosságok a Mihai Viteazul téren várakoztak.

Végül nem várták meg, amíg megérkezik az ünneplő felvonulás, a katonazenekar rázendített a román himnuszra. A felvonulók már csak az ortodox lelkész áldására és Sebastian Cucu prefektus rövid beszédére érkeztek meg a Mihai Viteazul szobor elé. Az álldogálók közül néhányan egymás között beszélve sérelmezték is, hogy miért kellett reggel szervezni a centenáriumi ünnepséget, hiszen délre valamennyire melegebb lett volna az időjárás és vélhetően többen vettek volna részt az ünnepségen.

A korai kezdést egyébként Sebastian Cucu prefektus azzal magyarázta, hogy Kovászna megyében nincs román fúvószenekar, és a csíkszeredai katonazenekar csak reggel vállalta a részvételt, hiszen később otthon kell részt vennie az ünnepségen.

A sepsiszentgyörgyi centenáriumi ünnepség koszorúzással és a katonai egységek felvonulásával ért véget.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?