Dăncilă: a béke és az egység üzenetét küldöm

Románia nemzeti ünnepén reményét fejezte ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy a román társadalomnak továbbra is lesz elegendő erőforrása az egyetértéshez, egyensúlyhoz és politikai bölcsességhez.

„Minden románnak a béke és az egység üzenetét küldöm. Hiszek benne, hogy a román társadalomnak továbbra is lesz elegendő erőforrása az egyetértéshez, egyensúlyhoz és politikai bölcsességhez, hogy együtt, európai nemzetként álljunk ki közös érdekeinkért. Úgy lépjünk be a modern Románia második évszázadába, hogy megismételjük a nagy egyesülés szüleinek példáját, és megvalósítsuk a Románia számára célul kitűzött stratégiai projekteket. A politikai hiúságnak és személyes érdekeknek nincs itt helye”- fogalmazott a kormányfő.

„A véleménykülönbségek miatt még nem kell ellenséges táborokba rendeződnünk. Mindenkinek joga van a saját véleményhez. Vitatkozhatunk, alkudozhatunk, vannak törvényes és intézményes utak, amelyek működnek, és amelyeket tiszteletben kell tartani. Vannak pillanatok, amikor viszont politikai békére van szükség, és ebben az értelemben felhívást intézek a politikai szférához. Románokként, amikor Romániáról van szó, a hivatalos minőségeinktől függetlenül egyensúlyról kell tanúbizonyságot tennünk a nyilatkozatainkban, és félre kell tennünk választási vagy politikai tétjeinket” – vélekedett Dăncilă.

A miniszterelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy január elsejétől Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, és ez idő alatt be kell bizonyítania, hogy képes ellátni a pártatlan közvetítő szerepét. Románia két fontos célkitűzése – az euróövezethez, illetve a schengeni-övezethez való csatlakozás – elérése érdekében egységre van szükség, mert a jövő nemzedékek sorsa mindannyiunk felelőssége, tette hozzá Dăncilă.

Kapcsolódók

Kimaradt?