FRISSÍTVE- Cáfolták a magyarországi románok, hogy eltiltották őket a centenáriumi ünnepségtől

A magyarországi román tanároknak megtiltották, hogy részt vegyenek a szombati gyulai román centenáriumi ünnepségen - állította vasárnap Gyulafehérváron Eugen Tomac. A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt mondja: hétfőn kérni fogja a külügyminisztériumot, hogy "reagáljon a magyar kormány ezen elítélendő cselekedetére". FRISSÍTÉS: A magyarországi románok képviselői cáfolták a politikus állításait.

"Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen, amikor egy szomszéd ország primitív románellenes politikát folytat. (...) Írásban fogom kérni a külügyminisztériumot, hogy reagáljon a budapesti kormány e brutális románellenes támadására. Megtiltották az ország összes románnyelvű iskolája tanárainak, hogy részt vegyenek a tegnapi eseményen" - nyilatkozta sajtóértekezletén Tomac.

Tomac ezeket az információkat "több tanártól kapta", akik lemondták részvételüket a gyulai eseményről, "mert megfenyegették őket, hogy megrovásban részesítik, amennyiben részt vesznek a Nagyrománia megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen". Így aztán abban az "igen kényelmetlen helyzetben találtuk magunkat, hogy olyan tanárok, akiket kitüntettek volna azért, hogy hozzájárulnak a román identitás megőrzéséhez Magyarországon, nem jöttek el felvenni oklevelüket".

"Képzeljék el, mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a magyar közösség által szervezett eseményeken. Tiszteletet kérni annyit jelent, hogy te is megadod a tiszteletet másoknak' - összegezte Tomac. Eugen Tomac Marius Paşcan ügyvezető elnökkel együtt részt vesz vasárnap Gyulafehérváron a PMP Fehér, Brassó, Hargita, Hunyad és Maros megyei vezetőinek ülésén. 

FRISSÍTÉS: Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője vasárnap a Krónika napilapnak elmondta: ilyen utasítás biztosan nem érkezett hozzájuk a budapesti hatóságoktól. „Nyugodt szívvel állítom önnek, hogy ilyen nem történt” – jelentette ki. Hasonlóan nyilatkozott a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium igazgatója is. „Úristen, ez egyszerűen nem igaz! Nekünk soha nem mondtak ilyet” – szögezte le Czeglédiné Gurzó Mária.

Kapcsolódók

Kimaradt?