Ezzel érvel a bíróságon a leváltása ellen a legfőbb ügyész

Augustin Lazăr azt állítja, hogy a leváltására irányuló eljárásban nem biztosították számára a védekezés lehetőségét - ez derül ki abból a gyulafehérvári ítélőtáblához benyújtott keresetből, amelyben a legfőbb ügyész azt kéri, hogy függesszék fel azt az eljárást, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett az ő leváltására.

Augustin Lazăr megjegyzi: a leváltási eljárást többek között azért kezdeményezték, mert az ügyészség vizsgálja azt, hogy törvényesen lépett-e fel a csendőrség az augusztus 10-ei tüntetés alkalmával.

A legfőbb ügyész november 2-án nyújtott be keresetet a gyulafehérvári közigazgatási bíróságra, amelyben kéri, hogy függesszék fel a leváltására indított eljárást. Lazăr úgy véli, hogy az elmozdítását kezdeményező miniszteri jelentés olyan egyoldalú okirat, amelynek törvényességét megvizsgálhatja a közigazgatási bíróság.

„Kérjük a bíróságot, hogy állapítsa meg, hogy a legfőbb ügyész leváltására irányuló eljárásban nem biztosították számára a védekezés lehetőségét, így az érintett ügyésznek nem állt módjában bemutatni az igazságügyi miniszternek azokat a dokumentumokat, amelyek megelőzték volna az eljárás elindítását. Az igazságügyi miniszter kezdeményezése tulajdonképpen egy fegyelmi eljárás (...), amely megkérdőjelezi az legfőbb ügyész által végzett munkát” - mutat rá Lazăr keresete.

A legfőbb ügyész emlékeztet: az Igazságügyi Felügyelet 2017-ben semmilyen hiányosságot nem észlelt a legfőbb ügyészség működésében. „Ilyen körülmények között nyilvánvaló, hogy a miniszter eljárása felér egy fegyelmi eljárással” - vélekedik Lazăr.

A főügyész szerint az a tény, hogy leváltásának okai közé sorolják az ügyészség vizsgálódását a csendőrök augusztus 10-ei fellépésével kapcsolatban, tulajdonképpen beavatkozást jelent egy konkrét bűnügyi nyomozásba. Lazăr megállapítja: az igazságügyi miniszter által kidolgozott tevékenységi kiértékelés átláthatatlan módon készült.

„Figyelembe kell venni a bangalorei alapelveket, amely szerint a bírót és ügyészt is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága, amennyiben veszélyben forog függetlensége, vagy sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve” - szögezi le a kereset. A gyulafehérvári ítélőtábla november 20-án tárgyalja Lazăr keresetét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?