KRESZ-módosítás: bajba kerül a törvényszegő autós, ha lefilmezik a sofőrtársai

Ha egy gépkocsivezető a fedélzeti kamerájával vagy a mobiltelefonjával lefilmez és jelent a hatóságoknak egy közlekedési vétséget vagy bűncselekményt, akkor a felvétel alapján a rendőrség megbüntetheti a törvényszegő sofőrt.

Ezt az előírást egy KRESZ-módosító tervezet tartalmazza, amelyet most bocsátott közvitára a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik parlamenti képviselője. Mihai Botez abból indult ki, hogy a közösségi oldalakon és videómegosztókon se szeri se száma a romániai sofőrök szabálytalankodásait rögzítő amatőr felvételeknek (egy román videomegosztót csak ezeknek szenteltek), de ezek a képanyagok a jelenlegi törvények szerint nem használhatók fel bizonyítékként ellenük.

A KRESZ-módosító tervezet ezen változtatna. Előírja, hogy a sofőrök egymásról készített felvételei is felhasználhatók bizonyítékként, két feltétellel. Az egyik, hogy a videót készítő autós feljelentést tegyen a rendőrségen a szabálytalankodó gépkocsivezető ellen. A másik, hogy a film alapján egyértelműen azonosítható legyen a vétkes sofőr járműje (jól kivehető legyen a rendszáma, színe, márkája, modellje), illetve a szabálytalankodás időpontja.

„A tervezet célja erősíteni a polgári öntudatot. Arra bátorítani az embereket, hogy ne üljenek ölbe tett kézzel, ha szabálytalanságot látnak a közutakon” – magyarázta a HotNewsnak a képviselő. Tájékoztatása szerint a tervezetet két hétre közvitára bocsátotta, várja az észrevételeket, és támogatókat keres a parlamentben a beterjesztéséhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?