Tiltakoznak a rendőrök a gyorshajtóknak kedvező KRESZ-módosítás ellen

Nyílt levélben kéri a romániai közlekedési rendőrök egy csoportja az államfőt, hogy ne hirdesse ki a napokban a parlamentben elfogadott törvényt, amely jelentősen megnehezíti a gyorshajtó sofőrök tettenérését. Az aláírók szerint a jogszabály miatt emberéletek kerülnek veszélybe.

A képviselőházban július 5-én döntő házként elfogadott törvény – többek között – előírja, hogy táblákkal kell jelezni a sebességmérő radarral ellátott rendőrautók jelenlétét az országutakon. A táblákat 500–1 000 méterrel a radarozó rendőrautók előtt kell kihelyeznie az útkezelő hatóságnak a rendőrség kérésére.

Egy másik cikkely szerint a sebességmérést kizárólag hivatalos jelzésekkel ellátott rendőrautóból lehet végezni. Ez a paragrafus véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a közlekedési járőrök „civil” gépkocsikból csapnak le a mit sem sejtő gyorshajtókra.

További korlátozás, hogy a pisztoly típusú sebességmérő radart használó rendőrök ezentúl nem távolodhatnak el 10 méternél nagyobb távolságra a hivatalosa jelzésekkel ellátott járőrautótól.

Az államfőhöz intézett nyílt levelet aláíró rendőrök arra kérik Klaus Johannist, támadja meg a törvényt az alkotmánybíróságon, mert szerintük éppen az alaptörvény egyik legfontosabb előírását, az élethez való jogot nem tartja tiszteletben.

Az aláírók szerint ugyanis a jogszabály hatályba lépésével ugrásszerűen megnő majd az autóbalesetek száma, és emberéletek kerülnek veszélybe. Ennek oka, hogy a törvény előírásai a gyorshajtóknak kedveznek. „Ha ezek az előírások hatályba lépnek, a közlekedési rendőrség képtelen lesz megóvni a polgárok életét és testi épségét” – olvasható a nyílt levélben.

Kapcsolódók

Kimaradt?