Tăriceanunak nem áll szándékában kilépni a kormánykoalícióból

Nem áll szándékában megbontani a koalíciót, a híresztelések ellenére eddig sem fontolgatta ezt és ezután sem fogja - nyilatkozta hétfő este a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu rámutatott, az elmúlt napokban "fantasztikus gyorsasággal" terjedt a hír, miszerint ő a koalíció felmondására készül, hogy aztán álljon a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakítandó kormány élére. "Mindenki számára legyen világos: nem fontolgattam, nem fontolgatom és ezután sem fogom fontolgatni a koalíció megbontását, és azt hiszem, hogy kollégám, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea is így van ezzel" - nyomatékosította Tăriceanu. 

A kisebbik kormánypárt elnöke szerint az erről szóló hírek azt követően kezdtek el terjedni, hogy a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett egyeztetésen az igazságszolgáltatásról szóló pártközi paktumot javasolt, és ezt sokan félreértették. 

"A dokumentum gyakorlatilag egy meghívás a parlamenti pártok közötti párbeszédre, hogy valamelyest tudjunk megegyezni és folytathassuk, véglegesíthessük, kiteljesíthessük az igazságügyi reformot. Semmi köze nincs azokhoz a találgatásokhoz, amelyek szárnyra kaptak" - fogalmazott. 

Pontosította az ALDE elnöke azt a korábbi kijelentését is, miszerint Románia nem áll készen az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére. Tăriceanu azt mondta, ő az országban uralkodó politikai hangulatra utalt, nem arra, hogy a kormány nem lenne felkészülve a feladatra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?