Liviu Dragnea Románia EU-elnökségéről: „a kormány felkészült”

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök magyarázatot vár a kisebbik kormánypártot vezető Călin Popescu-Tăriceanutól utóbbi azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint Románia nem készült fel az Európai Unió Tanácsa elnökségének átvételére.

„Nagyon komoly kijelentést tett. Ha vannak ezt alátámasztó érvei, beszélnünk kell a témáról, ha viszont nincsenek, oda kell figyelni, hogy többé ne mondjunk ilyeneket, mert semmi okunk rá. A kormány felkészült, a képviselőház felkészült, és ezt az Európai Bizottság főtitkára is megerősítette, amikor ide látogatott. Jó lenne, ha nem játszanánk a szavakkal” – mondta a PSD-elnök.

Dragnea hozzátette, hétfőn találkozik a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével, és tárgyalni fognak a témáról. „Meg vagyok győződve, hogy komoly érvei vannak, vagy lehet, hogy mást akart mondani” – fogalmazott.

Tăriceanunak a hazai politikai pártok közötti konfliktus miatti aggodalma kapcsán a PSD-elnök azt mondta, olyan társadalom nem létezik, amelyben „általános egyetértés” uralkodik. Politikai konfliktusok állandó jelleggel lesznek, utópisztikus elképzelés az, hogy minden romániai párt és Johannis elnök teljes egyetértésben élnek majd egymással. „Ez azt jelentené, hogy túl idealisták vagyunk” – nyomatékosította Dragnea.

Az ALDE-elnök által javasolt pártközi paktummal kapcsolatban a PSD vezetője rámutatott, előbb azt kell megnézni, hogy a politikai pártok egyáltalán tárgyalóasztalhoz tudnak-e ülni, hogy megállapodjanak néhány közös célkitűzésben. „Nem hiszem, hogy hatásos lenne, ha csak úgy elküldjük postán a paktumot, hogy írják alá” – mondta még Dragnea.

Călin Popescu-Tăriceanu egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben azt írta, a Romániában dúló „totális politikai háború” közepette az ország nincs felkészülve arra, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A kisebbik kormánypárt elnöke szerint tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy az európai vezetők megértéssel nyugtázzák majd, hogy az EP-választások évében, 2019-ben, a bukaresti politikusok háborúznak egymással, ezért úgy véli, kivételesen fontos az igazságszolgáltatásról szóló paktum megkötése, amelyet az ALDE javasolt.

„Ezt a figyelmeztetést a tizenkettedik órában intézem a politikusokhoz, elsősorban Románia elnökéhez és az ellenzéki pártok vezetőihez” – írja bejegyzésében a kisebbik kormánypárt elnöke, aki szerint a politikai pártoknak szavatolniuk kell, hogy nem ismétlődhetnek meg a hírszerzés és az igazságügyi intézmények közötti titkos együttműködési megállapodások nyomán elkövetett visszaélések, valamint azt, hogy nem sérülnek az állampolgárok jogai.

Kapcsolódók

Kimaradt?