„Dan Tanasă nem minden esetben érdemli meg a zsoldját”

„Egy vesztünket akaró, láthatatlan rendszer látható figurája”, Dan Tanasă ismét Kovászna megyében költözött, fűbe-fába beleköt és rengeteg újabb eljárást indított az önkormányzatok ellen, nyilatkozta a csütörtöki „megyeinfón” Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint van azonban néhány eset amit elveszített, ezekért nem érdemli meg a zsoldját.

Tamás Sándor elmondta, hogy a Kovászna megyei Törvényszék visszautasította a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület kérését, hogy kötelezzék a háromszéki önkormányzatot és annak elnökét, hogy többé ne használjon három nyelvű – román, magyar és angol – nyelvű fejléces dokumentumokat. A Kovászna megyei bíróság indoklása szerint ebben az ügyben a brassói táblabíróság már 2016-ban döntött, és engedélyezte a háromnyelvű fejléces okiratok használatát.

Ugyanakkor a mostani ügy érdekessége, hogy a bíróság elrendelte két, idén kibocsátott fejléces okirat megsemmisítését. Mindkét dokumentum a Dan Tanasă által kezdeményezett per viszontkeresete volt, de a bíróság azt kérte, hogy az önkormányzat küldje újra a dokumentumokat változatlan tartalommal, de olyan fejléccel, amelyen csak román nyelvű felirat van. Tamás Sándor szerint nem értelmezhető a bíróságnak ez a döntése, viszont az biztos, hogy a megyei tanács hivatalos okiratait ezentúl is háromnyelvű fejléces papíron állítják ki, amelyen továbbá két nyelven – románul és magyarul – szerepel a centenáriumi logó is.

Dan Tanasă a bálványosi provokációval se érte el célját

„Régi kliense vagyok Dan Tanasănek, de ezidáig csak egyszer találkoztunk személyesen. Ez idén májusban történt Bálványoson az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa által szervezett konferencia helyszínén. Azt kell mondanom, hogy a májusi zsoldját se érdemelte meg”, mondta Tamás Sándor.

Mint ismert az európai fórum nyelvhasználati konferencián megjelent Dan Tanasă azért hívta ki a nyomozó hatóságokat mert azt állította, hogy eltűntek az általa vitt  tájékoztató anyagok a konferenciaterem előcsarnokából. Tamás Sándor a csütörtöki „megyeinfón” rámutatott: Dan Tanasă kiadványait nem adta át a szervezőknek megszámolva és jegyzőkönyvezve, így senki nem tudja ellenőrizni, hogy hány könyvet vitt oda és hány maradt belőle. Ugyanakkor a kiadványokon nincs feltüntetve érték, tehát azok ingyenesek, amiket a konferencia résztvevői magukhoz vettek. Néhányat pedig egy dobozba csomagolva visszaszolgáltattak neki. Dan Tanasă feljelentése tehát alaptalan volt, hiszen nem érte őt kár, azt sem tudni hány könyvet vitt magával, mekkora volt azok értéke és hány fogyott el belőle.

A háromszéki önkormányzat homlokzatán lévő feliratokért is perel

Tamás Sándor szerint rengeteg Dan Tanasă által indított per van még folyamatban. A hivatásos feljelentőként ismert férfi panaszt tett, hogy a megyei tanács székházának bejáratánál lévő rmán és magyar feliratú táblák ne egymás mellett hanem egymás alatt legyenek elhelyezve, így kerüljön a román a magyar felirat fölé. A közgyűlés elnöke rámutatott, hogy ez a panasz tárgytalan, hiszen a táblák egymás alatt vannak elhelyezve. Dan Tanasă továbbá kifogásolja, hogy a háromszéki önkormányzat épületének homlokzatán egymás mellett van a két felirat, kéri, hogy helyezzék egymás alá a román és magyar nyelvű szöveget, csakhogy ezt építészetileg lehetetlen kivitelezni, mondta Tamás Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?