MOGYE-ügy: a magyar tagozat képviselői nélkül fogadta el új chartáját az egyesült egyetem

A magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el kedden a működését leíró egyetemi chartát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesülésével létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) szenátusa.

Mint korábban írtuk, a magyar tagozat vezető tanácsa szeptember végén döntött arról, hogy az akaratuk ellenére végrehajtott egyetemegyesítés elleni tiltakozás jeleként a magyar tisztségviselők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik az egyetemen belüli magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Így a szenátus magyar tagjai nem vettek részt a charta megvitatásában és elfogadásában.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: az új charta nem hoz újítást a magyar tagozat vonatkozásában: megerősíti azt a szerkezetet, amely ellen a magyar tagozat immár hat éve küzd. Hozzátette: az új charta megerősíti ugyanakkor a rektor és az igazgatótanács hatalmát az intézményen belül. 

Szabó Béla megemlítette: az egyetemegyesítés felvetésekor Leonard Azamfirei rektor utalásokat tett arra, hogy az egyesített struktúrában a magyar tagozat elvárásai is teljesülhetnek. Az egyesítésről szóló szenátusi határozat elfogadása óta eltelt fél évben azonban a rektornak nem jutott ideje leülni tárgyalni a magyar tagozat képviselőivel, és ebben az évben aligha kerülhet erre már sor. A tagozatvezető kitért arra is, hogy a bíróságon támadták meg az egyetemegyesítésről szóló májusi szenátusi határozatot, mert álláspontjuk szerint az nem szabályszerűen született, de a bíróság még nem tárgyalta az ügyet. 

Szabó Béla szerint az egyetemen belül önálló struktúrákat kellene kialakítani a magyar oktatás számára, hogy a magyar tagozat dönthessen a saját ügyeiben, ez azonban évek óta a román többség elutasításába ütközik. A professzor nyomatékosította: a MOGYE-ügy nem helyi ügy, ez az egész magyarság ügye. 

Leonard Azamfirei rektor az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában határozottan cáfolta, hogy az egyesült egyetem keretében lemondtak volna a tanintézet multikulturális jellegéről. Kijelentette: a módosítások nem érintették a magyar tagozatot, sőt egyes magyar oldalról érkező javaslatokat is beépítettek a működési szabályzatba. A rektor politikai megnyilvánulásnak vélte a magyar oldalról érkező bírálatokat, és kijelentette: az egyetemen nem politizálnak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?