Így állt bosszút a híveken a referendum bukása miatt az ortodox püspök

Arra hivatkozva nem engedte a templomszentelésre összegyűlt híveket az oltár közelébe Vincenţiu Grifoni, Slobozia és Călărași ortodox püspöke, hogy az alkotmánymódosító referendum megbukása miatt gyászol az egyház.

Döntése óriási felháborodást váltott ki a Ialomița megyei Păltiniş faluban összegyűlt több száz fős közösségben, ugyanis az ortodox kánonok szerint a nők kizárolólag csak a felszentelés napján léphetik át a fallal elválasztott Oltár küszöbét.

„Gyógyuljon be előbb a seb, amit a referendum megbukása jelent. Ez a seb nagyon fájdalmas az egyház számára, gyászolunk és szenvedünk miatta, ezért ma nem járulunk az oltárhoz, csak előle dicsérjük az Urat” – mondta az istentisztelet végén Grifoni püspök.

Bejelentése nem nyerte el a hívek tetszését, ugyanis számukra nagy ünnepnek számított a 10 éven keresztül - saját pénzükből - felújított templom felszentelése. Különösen fájó a püspöki tiltás a nők számára, ugyanis az ortodox egyházi szabályok szerint ők csak a felszentelés napján imádkozhatnak az Oltárnál. „Azt hittem, hogy meghalt egy pap és emiatt gyászolunk, nem amiatt, hogy az emberek nem mentek szavazni a referendumkor. Szégyeljék magukat! – háborgoyy egy kisgyerekes anyuka.

„A hit egy dolog, a referendum egy másik dolog. Miért bűntetnek minket azért, hogy az emberek nem nmentek el szavazni” – tette fel a kérdést egy másik helybéli.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?