Közölte a CSM, miért nem alkalmas Adina Florea a DNA főügyészi székébe

A jelöltnek nem megfelelő a stressztűrő képessége, alacsony az elemző és szintetizáló készsége, és hiányosságok mutatkoznak olyan - a megpályázott tisztséghez nélkülözhetetlen - tulajdonságok terén is, mint a becsületesség és a pártatlanság - állapította meg a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére javasolt Adina Florea meghallgatása során. A CSM ügyészi részlege az Adina Florea jelölése kapcsán megfogalmazott negatív véleményezését indokolta meg ezzel.

Az indoklás szerint az igazságügyi miniszter által a DNA-főügyészi tisztségre javasolt jelölt nem tudott helyes, tömör és koherens választ adni például arra, hogy miként látja a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között 2016-ban megkötött együttműködési megállapodások kérdését. Adina Florea az interjún azt állította, hogy ezek "hozzáadtak a törvényhez", hogy lehetőséget teremtsenek a SRI és az ügyészségek alkalmazottjai alkotta vegyes operatív csapatok létrehozására, túllépve ezáltal a törvényes eljárási keretet.

Másrészt azt mondta, hogy nem ismerte a megállapodás tartalmát mindaddig, amíg az nem került nyilvánosságra, és olyan ügyészt sem, aki részt vett volna a megállapodás által jóváhagyott vegyes munkacsoportokban. A CSM viszont megállapította, hogy Adina Floreának - aki 2012 és 2018 januárja között a konstancai ítélőtáblai ügyészség helyettes főügyésze volt - tudnia kellett volna a 2016-ban megkötött protokollumról, mert a belső szabályzat szerint, tisztségéből kifolyólag, éppen a titkosított dokumentumok védelmének megszervezése volt az egyik fő feladata. Az a tény, hogy a helyettes főügyész azt állítja: nem ismerte egy, az általa vezetett ügyészségen iktatott titkos dokumentumnak a tartalmát, arra engedhet következtetni, hogy hanyagul látta el feladatkörét - érvel a CSM. A testület azt is hozzáteszi: munkája ellátásában tanúsított "felületességre" utal Adina Florea hozzáállása.

A CSM ügyészi részlege hétfőn negatívan véleményezte Tudorel Toader igazságügyi miniszter azon javaslatát, hogy Adina Floreát nevezzék ki a DNA élére. A DNA-főügyészi tisztség azt követően üresedett meg, hogy az alkotmánybíróság határozatának gyakorlatba ültetésével Klaus Iohannis államfő menesztette Laura Codruţa Kövesit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?