A CSM szerint Adina Florea alkalmatlan a DNA főügyészi tisztségére

Negatívan véleményezte hétfőn a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) Tudorel Toader igazságügyi miniszter javaslatát, amelyben Adina Floreát nevesíti a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére - közölték az Agerpresszel hírügynökséggel a CSM-hez közel álló források.

Adina Florea kinevezése egy támogató és hat elutasító szavazatot kapott. A CSM álláspontja csak konzultatív jellegű, Tudorel Toadernek nem kötelessége figyelembe vennie. A miniszter korábban közölte is, hogy a CSM véleményezésétől függetlenül Adina Florea kinevezését terjeszti Klaus Johannis elé. Az államfőnek joga van elutasítani a jelöltet, ha ezt meg is indokolja.

Nem akar hivatali visszaéléssel foglalkozni

Adina Floreát hétfőn hallgatta meg a CSM az ügyészi részlege. A jelölt rámutatott, a rendelkezésére álló statisztikai adatokból az derül ki, hogy a DNA eddigi tevékenysége során jórészt a hivatali visszaélés bűntettével kapcsolatos ügyek felgöngyölítésére összpontosított. "Úgy gondolom, hogy a DNA tevékenységének tárgya nem a hivatali visszaélés bűntettének megállapítása és kivizsgálása kell hogy legyen, hanem a közép- és magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálása és bíróság elé küldése" – jelentette ki, hozzátéve, a hivatali visszaélést a büntető törvénykönyv is a hivatali bűncselekmények közé sorolja.

A főügyészi tisztségre jelölt Florea szerint a DNA-nak az "összetett és bonyolult bűnelkövetési eljárást" feltételező korrupciós bűntetteket kell kivizsgálnia, a hivatali visszaéléssel kapcsolatos, "könnyebb" ügyek a törvényszéki vagy bírósági ügyészségek hatáskörébe tartoznak.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az igazságszolgáltatási intézmények közötti együttműködési megállapodások kapcsán Adina Florea azt mondta, ezek "hozzáadtak a törvényhez", hogy lehetőséget teremtsenek a SRI és az ügyészségek alkalmazottjai alkotta vegyes operatív csapatok létrehozására, túllépve ezáltal a törvényes eljárási keretet.

Az igazságügyi törvények módosításaival kapcsolatban nem kívánt állást foglalni Florea. Azt mondta, az ügyésznek nem kommentálnia, hanem alkalmaznia kell a törvényt. Ha ezek a módosítások nem segítik az ügyészeket, minden bizonnyal meglesznek a törvényes eszközök arra, hogy az esetleges hiányosságokat pótolják - tette hozzá. Kérdésre válaszolva a főügyészjelölt azt mondta: megjelenik - ha ezt kérik tőle - parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szeptember 6-án jelentette be, hogy a konstancai ügyészség ügyészét, Adina Floreát javasolja a korrupcióellenes főügyészi tisztségbe. Az eljárás szerint a tárca javaslatát előbb véleményeznie kell a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak, majd az Klaus Iohannis államfő elé kerül. A DNA-főügyészi tisztség azt követően üresedett meg, hogy az alkotmánybíróság határozatának gyakorlatba ültetésével Klaus Johannis elnök menesztette Laura Codruţa Kövesit.

Kapcsolódók

Kimaradt?