Elhalasztotta a CSM a DNA főügyészi tisztségére jelölt Adina Florea meghallgatását

Október 8-ára halasztotta csütörtökön a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege a Tudorel Toader miniszter által a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére jelölt Adina Florea meghallgatását.

A halasztást 4 támogató és 2 ellenszavazattal fogadta el a testület. A CSM-hez közel álló források szerint a két ellenszavazat Tudorel Toader igazságügyi miniszteré, illetve Codruţ Olaru CSM-alelnöké volt. Adina Florea meghallgatását a CSM egyik tagja, Nicolae Solomon kérte csütörtökön, arra hivatkozva, hogy az Igazságügyi Felügyeletnél kivizsgálás van folyamatban a jelölttel kapcsolatban.  

Solomon kifejtette, szeptember 25-én átiratban értesítette a testületet a legfőbb ügyész arról, hogy az Igazságügyi Felügyeletet felkérték az Adina Florea elleni fegyelmi kivizsgálás megindítására, ugyanis felmerül a gyanú, hogy a DNA főügyészjelöltje nem az előírásoknak megfelelő helyen tárolta egy titkosított dokumentum másolatát. Solomon javaslatára a testület tájékoztatást kért az Igazságügyi Felügyelettől a kivizsgálás jelenlegi stádiumára vonatkozóan, ugyanakkor elhalasztotta a meghallgatást.

Toader ellenezte a halasztást

Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellenszegült a javaslatnak, azzal érvelve, hogy annak nincs törvényes alapja. Ugyanakkor magyarázatot kért arra, hogy miért éppen két nappal a meghallgatás előtt jelent meg a feljelentés az Adina Florea esetleges fegyelmi kihágásáról. A miniszter azon gyanújának is hangot adott, miszerint a feljelentést csak azért nyújtották be az Igazságügyi Felügyelethez, hogy ezzel is akadályoztassák a korrupcióellenes főügyész kinevezésének folyamatát.

Válaszként Augustin Lazăr legfőbb ügyész kijelentette, hogy csak kötelességét teljesítette, és ha valaki rábizonyítja, hogy rosszhiszeműen járt el, kész vállalni a felelősséget ezért.

Augustin Lazăr azt követően kérte az Igazságügyi Felügyelettől a kivizsgálás megindítását, hogy a legfőbb ügyészség in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított, miután Darius Vâlcov nyilvánosságra hozta egy titkosított megállapodás tartalmát. Az eljárás keretében Adina Floreát is kihallgatták az ügyészek.

Kapcsolódók

Kimaradt?