Jakubinyi György érsek a referendumról: „A tét óriási, a veszély jelentős!”

Az október 6-7-i referendumon való részvételre és „igen” szavazatra buzdít csütörtökön közzétett körlevelében a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség érseke. Jakubinyi György arra kéri a híveket, hogy ismerőseiket, barátaikat is erre buzdítsák.

Körlevelében az egyházfő Ferenc pápára hivatkozik, aki arra bátorít, hogy „védjük meg a férfi és a nő közötti házasságot, mint a természetes család alapját, és merjünk kiállni mellette, még akkor is, ha ezzel mások érzékenységét érintjük és divatos eszmei áramlatokkal ütközünk”.

Emlékeztet arra, hogy a Koalíció a Családért ernyőszervezet 2015-ben kezdeményezte Románia alkotmánya 48. pontja 1. bekezdésének módosítását. A jelenlegi bekezdést: „A család két fél szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságra épül” az alábbiak szerint kell módosítani: „A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságán alapul (…)”.

Jakubinyi György szerint az alkotmánymódosítás kizárja a „fél” kifejezést érintő félreértelmezési lehetőségeket, meghatározva ezzel, hogy csakis egy férfi és egy nő szabad akarattal vállalt szövetsége nevezhető házasságnak.

„Ez a pontosítás teljesen összhangban van a Szentírás tanításával, őseinktől örökölt értékeink szellemével. A katolikus egyház mindvégig kiállt a keresztény hívek és országunk állampolgárai részéről érkező kezdeményezés mellett. Keresztény meggyőződésű állampolgárok kezdeményezéséről van szó, felekezettől függetlenül, mely minden politikai szándékon túlmutat” – olvasható a körlevélben.

Jakubinyi György leszögezte: az érsekség a fentiek szellemében szükségesnek tartja az alkotmánynak pontosítását a 48. pont 1. bekezdésének módosításával. „A tét óriási, a veszély jelentős! Minden jóakaratú embert arra kérünk, hogy beszéljen erről az eseményről otthon, munkahelyén, barátai és ismerősei körében, és keresztény küldetése tudatában buzdítson arra mindenkit, hogy „Igen”-nel szavazzon október 6-án és 7-én” – üzeni körlevelében az érsek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?