Bírák és ügyészek tiltakoztak a bukaresti ítélőtábla épülete előtt

Mintegy kétszáz ügyész és bíró gyűlt tiltakozott vasárnap délután a bukaresti ítélőtábla épülete előtt a büntető törvénykönyvek módosítása, az igazságszolgáltatás függetlenségének kormánypártok általi veszélyeztetése miatt.

A csendes tüntetés résztvevői „A Legfelsőbb Bírói Tanács nem dísznek van”, „Tartsátok tiszteletben a Velencei Bizottság véleményezéseit” feliratú táblákat tartottak a kezükben.

Az egyik tiltakozó, Cristi Danileţ bíró azt mondta, kezdeményezésükkel fel akarják hívni a kormány és a parlament figyelmét arra, hogy az igazságszolgáltatás független hatalmi ág, és annak is kell maradnia. Rámutatott, az elmúlt egy évben több olyan jogszabálytervezet is született, amelyek sértik a nemzetközi normákat, a Velencei Bizottságnak az igazságszolgáltatás függetlenségével, pártatlanságával és feddhetetlenségével kapcsolatos állásfoglalásait.

„A romániai igazságszolgáltatás gyakorlatilag ostrom alatt áll jelenleg. A politikusoknak le kellene állniuk a párhuzamos állammal kapcsolatos támadásokkal, ha bárkinek információi vannak bírák vagy ügyészek által elkövetett visszaélésekről, jelezze ezeket az Igazságügyi Felügyeletnél vagy a főügyészségen” - tette hozzá Danileţ.

A tüntetés közben az ítélőtábla épületével szembeni járdán a tiltakozást támogató, illetve azt ellenző csoportok verődtek össze. A támogatók mintegy 30 személyből álló csoportja azt skandálta, hogy „Ne adjátok fel! Tartsatok ki!”, „Független igazságszolgáltatást!”, a hozzávetőlegesen húsztagú ellenző csoport pedig azt kiabálta, hogy „Szégyen!”, „Tartsátok tiszteletben az alkotmányt!”

A bírák és ügyészek tiltakozása egy órán át tartott, a tüntetés végén minden résztvevő tapsolt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?