FRISSÍTVE - Liviu Dragnea bűnvádi pere: elkezdődött a visszaszámlálás

Elkészült Liviu Dragnea bűnvádi pere első fokú ítéletének indoklása, így hamarosan elkezdhető a fellebbviteli tárgyalás. Ha a Szociáldemokrata Párt elnöke másodfokon is börtönbüntetést kap, a jelenlegi jogszabályok szerint rácsok mögé kerül. FRISSÍTÉS: Az első felleviteli tárgyalást október 8-ra tűzték ki.

Mint ismert, a politikust június 21-én három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a legfelsőbb bíróság hivatali visszaélésre való felbujtásért. Liviu Dragnea már másnap fellebbezett, de az első fellebbviteli tárgyalás időpontját addig nem tűzhették ki, amíg nem készül el a bírói indoklás.

Időközben a parlament úgy módosította a büntető törvénykönyvet, hogy a PSD elnökének tettei már nem számítanak bűncselekménynek. Ám a módosított jogszabály az alkotmánybíróságra került, s várhatóan az államfő is visszaküldi majd a parlamentnek, és könnyen elképzelhető, hogy idén még nem is lép hatályba.

Ezzel tisztában van Liviu Dragnea is, ezért az utóbbi hónapokban nyomást gyakorolt a kormányra, hogy sürgősségi rendelettel hirdessen amnesztiát. A politikus ugyanakkor felkérte a Legfelsőbb Bírói Tanács keretében működő Igazságügyi Felügyeletet, vizsgálja ki, hogy az eddigi két bűnvádi perében milyen mértékben alapozódtak a vádak a Román Hírszerző Szolgálat és a ügyészség közötti titkos megállapodások révén szerzett bizonyítékokra.

A PSD elnökének ugyanis a másik elképzelése az, hogy – szintén sürgősségi rendelettel – biztosítsanak rendkívüli jogorvoslati lehetőséget azoknak a személyeknek, akiket a SRI és az ügyészség titkos megállapodásai alapján ítélték el. Ismert, hogy Liviu Dragneát korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték választási korrupció miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?