Elítélték Dragneát: a legfelsőbb bíróság elutasítja a politikusok vádaskodását

Nem a kormány és a parlament tagjaira tartozik eldönteni, hogy egy ítéletet helyben hagy-e majd a fellebbviteli bíróság, hogy azt a „törvényeket önkényesen alkalmazva" hozták-e meg – szögezték le pénteken kiadott közleményükben a román legfelsőbb bíróság tagjai.

A hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elve megköveteli, hogy igazságot kizárólag a bíróság és kizárólag a tárgyalóteremben szolgáltasson, kizárólag a törvényes előírások alapján - olvasható a kommünikében. A bírák példátlanul éles hangú állásfoglalásukkal Viorica Dăncilă miniszterelnök, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes minisztereinek és törvényhozóinak vádaskodására reagáltak, akik igazságtalannak minősítették az első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök bírósági elmarasztalását.

„Az indoklás közzététele előtt azt hangoztatni, hogy a bíróság megsértette volna az alkotmánybíróság rendelkezéseit, semmiképp sem szolgálja a közvélemény korrekt tájékoztatását, megingatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Értékeljük a józanságra intő felhívást, de kételkedünk őszinteségében, amikor olyan kijelentésekhez társul, melyek szerint a bíróság politikai határozatot hozott, és az utca nyomásának engedett” –  olvasható a legfelsőbb bíróság tagjai nevében kiadott pénteki közleményben.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke csütörtök este kiadott állásfoglalásában azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult.

Dragneát immár második korrupciós perében marasztalta el csütörtökön a legfelsőbb bíróság, amely - korábbi felfüggesztett ítélete letöltését elrendelve - három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte az ország legbefolyásosabb politikusának számító szociáldemokrata pártelnököt.

A címlapfotó forrása: reporterntv.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?