Veterán autók, száz éves traktorok parádéznak a hét végén Háromszéken

A hét végén két rendkívüli eseményen vehetnek részt a régi autók, motorok és mezőgazdasági gépek szerelmesei Háromszéken. A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban megrendezett Burrogtatón múlt század eleji traktorokat, mezőgazdasági gépeket láthatnak és hallhatnak a látogatók, míg a Sepsiszentgyörgy melletti Benedekmezőn veterán autók, oldtimerek és épített motorbiciklik találkozójára kerül sor.

Szeptember 15-én, szombaton tartják a Haszmann Pál Múzeumban a Csernátoni Burrogtató nevű rendezvényt, az immár hatodik éve útjára indított gépésztalálkozót. Az eseményen hazai és magyarországi szakemberek közreműködésével egész napos programot kínálnak, ugyanakkor a szakmai rész mellett a családoknak is biztosítanak elfoglaltságot.

Részt vesznek: a csernátoni múzeum, ennek testvérintézménye, a Mezőgazdasági Gépmúzeum és Lévay Sándor gyöngyösi vállalkozó gépészei, akik rendszerint három traktort hoznak el a gyűjteményből. Érkeznek még gépek Szarvasról, Gyálról, Szentkirályról. A szervezők idén közel harminc veterán traktorra számítanak.

Szombaton 10 órától motorindítással, a gépek működésbe helyezésével indítanak, majd szakmai tanácskozásokat tartanak, 14 órától pedig a veterán traktorok kigurulnak a múzeum kapuján, és felvonulnak a község központjában. Az egész napos rendezvényt népzenei műsor, koncert zárja, 16 órától a Pakó András Férfi Dalcsoport műsora lesz hallható.

Alig 30 kilométerre Csernátontól, a Flagellum Dei Székelyföld Motoros Klub és a Cruisers Románia rockabilly klub szervezésében, szeptember 14 és 15. között, harmadik alkalommal szervezik meg a Cruisers Rock n Roll Hayride rendezvényt a Sepsiszentgyörgy melletti Benedekmezőn. Számos `50-es, `60-as évekbeli retro autót és motorbiciklit, köztük egyedi darabokat láthatnak az érdeklődők, komoly gyűjtők és műhelyek mutatják be autóikat.

A Retromobil Club Románia tagjai mellett a Transylvanian Speed Shop és a Petrol Steam Garage autóműhelyek is képviselik magukat egyedi építésű járgányaikkal. Szombaton Sepsiszentgyörgy főterére, az egykori Bodok Szálló parkolójába költözik ki a kiállítás, majd felvonulnak a város utcáin.

A kétnapos rendezvényen az autócsodák mellet a rockabilly, a psychobilly zenei műfaj is főszerepet játszik, péntek este a bukaresti Recycle Bin és a helyi The Crazy Plumbers lép fel, szombaton a külföldi meghívottaké a színpad, Angliából Hank Williams hillbilly-punkot játszó egyszemélyes előadó és a Moldvai Köztársaságból, Kisinyovból a Dandies neo-rockabilly duó teszi kihagyhatatlanná az estét. Az ingyenes rendezvényen ízletes ételek, minőségi sörök várják a látogatókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?