Újjáépítik Nagyváradon a leégett görögkatolikus püspöki palotát

A Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség és a város önkormányzata együttműködik a szombati tűz okozta károk elhárításában és a palota újjáépítésében – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Virgil Bercea püspök és Ilie Bolojan polgármester.

„Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve” – idézte Jób szavait a láthatóan megtört egyházi vezető. Szavai szerint a szombat este leégett épület nem csak a görögkatolikusoké, hanem a nagyváradiaké volt. A püspök elmondta: az ortodox pátriárka, a zsidó, református és neoprotestáns felekezeti vezetők mellett európai püspökök is biztosították együttérzésükről és segítséget ígértek.

Virgil Bercea a Bihar megyei önkormányzat és a prefektúra segítőkészségét is megköszönte, akárcsak a rendőrök és tűzoltók munkáját, akik – mint mondta – szombaton mindent megtettek, amit tudtak, a lángok megfékezése érdekében.

Ilie Bolojan polgármester tájékoztatása szerint 20 évre szóló együttműködési megállapodást kötöttek a püspökséggel azért, hogy újjáépíthessék az egyházi ingatlant, amelyben kulturális központ lesz konferenciatermekkel, múzeumi és könyvtári résszel – a püspökség eredeti szándékának megfelelően.

A rendőrségi és ügyészségi vizsgálat végén az első lépés a törmelék eltakarítása, és egy statikai vizsgálat lesz. Utóbbiból derül ki, hogy milyen állapotban  van az épület fennálló része, esetleg kell-e még valamit bontani. Még az ősz folyamán konzerválják az épületet télire, majd elkészítik a felújítási tervet – tájékoztatott Bolojan.

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig segítséget ajánlottak, például George Ivaşcu kulturális miniszternek, aki az általa vezetett tárcán keresztül ígért kormánytámogatást. Bolojan hozzátette: előre is köszönik az adományokat és más közintézmények hozzájárulását az újjáépítéshez – a Bihar megyei tanács keddi ülésén százezer lejt különített el erre –, és közölte, hogy a nagyváradi önkormányzat is támogatja pénzzel a felújítást.

A hatóságok még nem közölték, hogy mi okozta a Nagyvárad főterén álló műemléképület szombat esti kigyulladását. Az online sajtóban azonban olyan, a tűzvész előtt készült felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek az épület elektromos hálózatának meghibásodására utalnak. A tűzvészben megsemmisült az épület mintegy 1300 négyzetmétert kitevő tetőzete és első emelete. A püspöki palotát Ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján építették 1903 és 1906 között.

Az adományokat a következő számlákra várják:
EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22
Banca Transilvania
Sucursala Oradea

Kapcsolódók

Kimaradt?