Adománygyűjtésbe kezdenek a görögkatolikus püspöki palota helyreállítására

Adománygyűjtést szervez és önkéntesek jelentkezését várja a nagyváradi Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceum azt követően, hogy a püspöki palotában történt tűzeset jelentős károkat okozott. 

Az adományokat lejben a Iuliu Maniu Egyesület várja (adatok: Asociația Iuliu Maniu Oradea, Str. Iuliu Maniu, nr. 5, Oradea jud. Bihor, 410104) a RO52BTRL00501205B38497XX számú bankszámlára. Önkénteseket elsősorban a romeltakarításhoz keresnek, itt lehet jelentkezni

Megjegyezendő, hogy mind a Bihar megyei, mind a nagyváradi önkormányzat segítséget ígért az újjáépítéshez.

Arra koncentrálnak, hogy kivédjék az épület falainak omlását

A püspökség közleménye szerint egyelőre nehéz lenne felbecsülni a károk értékét, hiszen csak a tető teljes helyreállításának kézi munkája több mint 200 ezer euróba került, a tetőt borító rézlemezeket és a tetődíszeket adományként kapták Olaszországból. Teljesen vagy részben károsodott emellett a tető beomlása miatt és a tűz oltása közben például a bejáratnál egy szecessziós bronzlámpa, négy majolikakályha, egy-egy nagyméretű, szecessziós és neogótikus stílusú gyertyatartó, színes üvegablakok, valamint a külső, 19. századi ablakok és redőnyök, az eklektikus stílusú ajtók, amelyeknek bronzkilincsei – a közlemény szerint – szintén mestermunkák voltak.

Azt a püspökség bizottsága vizsgálja meg, hogy mi helyreállítható és mi nem, egyelőre arra koncentrálnak, hogy kivédjék az épület falainak omlását.

A püspöki palotát 1905-ben adták át, az épület ifj. Rimanóczy Kálmán munkája. A görögkatolikus egyház 1948-as betiltásakor az épületet elkobozták, abban népi művészeti iskola majd könyvtár működött. A püspökség 2005-ben vette újra birtokba az épületet, a tetőt, az udvart és a külső homlokzatokat azóta felújították.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?