Nincs egyedül Liviu Dragnea – képzelt merényletek romániai vezetők ellen

Nem csak a Szociáldemokrata Párt és a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea képzeli azt, hogy meg akarják ölni. A rendszerváltást követő 28 év alatt a romániai vezetők elleni több képzelt merényletről is beszámolt a román sajtó.

Miután a Nemzeti Megmentési Front megnyerte az 1990-es választásokat, a Diákliga, a Demokrácia Független Csoportja és a December 21 Egyesület úgy határozott, felhagy az Egyetem téri tüntetéssorozattal. A kormányt képviselő Ion Caramitrunak, Dan Hăulicának és Andrei Pleșunak a diákvezérrel, Marian Munteanuval folytatott megbeszéléseit követően az a döntés születetett, hogy a tüntetők küldöttsége találkozik Ion Iliescu államfővel. A tüntetők egyetlen feltétele az volt, hogy a megbeszélést filmen rögzítsék.

A filmezés ellen azonban tiltakozott Ion Iliescu. Az 1990-es, június 13-15-i bányászjárást kivizsgáló ügyészségi meghallgatásán a volt művelődési tárcavezető, Andrei Pleșu megadta a magyarázatot: a kormányőrség egyik tagja arról tájékoztatta az államfőt, fennáll a veszélye annak, hogy a kamerába egy „szuperlapos pisztolyt” rejtenek el, amellyel merényletet követnek el ellene. Jóllehet Ion Caramitru mindezt kitalációnak minősítette, Ion Iliescu ellenszegült a filmezésnek.  

De merénylettől tartott Ion Iliescu 2000-ben is. Ekkor a Román Hírszerző Szolgálat eljövendő igazgatója, Radu Timofte és a későbbi védelmi miniszter, Ioan Mircea Pașcu ültette bele a bogarat az államfő fülébe. Meggyőződésük szerint ugyanis bizonyos körök „programozott vírussal” akarták kioltani életét.

Liviu Dragnea egy héttel ezelőtt televíziós műsorban azt mondta, hogy tavaly áprilisban merényletet kíséreltek meg ellene. A PSD-elnök szerint négy külföldi férfi próbált az életére törni, akiket egy „világhírű ember fizetett meg”. Amikor azt kérdezték, hogy Soros Györgyre gondol-e, azt válaszolta: „Én nem gondolok őrá. Ő gondol énrám.(...) De nem tudom, hogy itt erről volt-e szó.” Dragnea szerint akkor vizsgálat is indult az ügyben. „Tudom, hogy nyomoztak az ügyben, de további információim nincsenek” – tette hozzá.

A „rossz szellem”

1991-ben az akkori miniszterelnököt, Petre Romant fenyegette merénylet. Legalább is volt felesége, Mioara Roman szerint. Az állítólag 1991-ben megkísérelt akciót jó sokáig titkolták – erről csupán 2012-ben számolt be Mioara Roman. Ám különösebb részleteket ekkor sem árult el, csak annyit mondott, hogy immár megnyugodtak a kedélyek, de férje életét 1991 elején ki akarták oltani. 1991-ben ugyanis Petre Romant sokan a rendszerváltás követő időszak „rossz szellemének” tekintették. „Bizonyos körök” ezért merényletet terveztek ellene. Petre Roman még ennél is szófukarabb volt, hiszen és nem számolt be ellene készült merényletről.

"Dan, ne hülyéskedj!"

Az újságíró Laura Ganea A méltóság ára. Egy történet – másképpen című könyvében arról ír, hogy Ion Iliescu embere, Dan Iosif merényletet tervezett Emil Constanstinescu későbbi államfő ellen. Ennek kapcsán arról számolt be, hogy tervbe vették a Legfelsőbb Védelmi Tanács összehívását, ahol sürgősségi állapotot hirdettek volna ki.  A Román Hírszerző Szolgálat ezzel kapcsolatos jelentésében idéz egy lehallgatott párbeszédből, amelyben Dan Iosif a merénylet tervéről számolt be Ion Iliescunak.

Erre akkor került volna sor, amikor – remélhetőleg legutolsó – bányászjárásuk alkalmával a bányászok Bukarestbe értek volna, Dan Iosif már elő is készített egy mesterlövészt, aki végzett volna Emil Constantinescuval. Ion Iliescu azonban hallani sem akart a merényletről. „Dan, nehogy elkövesd ezt a hülyeséget!” – figyelmeztette emberét Ion Iliescu a Román Hírszerző Szolgálat jelentése szerint. Legalábbis ez állítja könyvében az újságíró.

A lila láng

Miután Mircea Geoană 2009-ben elveszítette az elnökválasztást, kampányfőnöke, Viorel Hrebenciuc úgy vélte, hogy a szociáldemokraták jelöltjének esélyei a vetélytársával, Traian Băsescuval folytatott nyilvános vita alkalmával szálltak el. A vitára egy csütörtöki napon került sor, amikor is a „lila láng” napja van, ami rendkívüli erőt ad Traian Băsescunak – állította  Hrebenciuc, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Băsescu csapatának minden tagja szintén valamilyen lila ruhadarabot viselt. „Nem viccelek, én komolyan hiszek ebben” – esküdözött Geoană kampányfőnöke, aki biztosra vélte azt is, hogy Băsescu „parapszichológiai védelmet” nyújtó tanácsossal rendelkezik, Aliodor Manolea személyében.

Hrebenciuc álláspontját osztotta Mircea Geoană felesége, Mihaela Geoană is. Meggyőződése szerint a tévéstúdióban „komoly energetikai támadás” érte férjét. Azt állította: ezt még ő maga is megérezte, egyszerűen teljesen elgyengült, képtelen volt a koncentrációra, úgy érezte, mintha nem lenne ő maga.

Băsescu és a PVC-csőbe rejtett robbanóanyag

De Traian Băsescu államfő ellen is készült merénylet, 2006-ban, a Román Hírszerző Szolgálat akkor igazgatója szerint. Radu Timofte erről értesítette a kormányőrséget és az államfőt is.

A kormányőrség arról számolt be, hogy 2006 január 30-án, alig két órával azt megelőzően, hogy Traian Băsescu a foksányi Egyesülés térre ért volna a „kisegyesülés” megünneplésére, a Vrancea megyei prefektúra épületének tűzcsapjában robbanóanyagot találtak, két PVC-csőbe rejtve.

A Varncea megyei tanács elnöke, Marian Oprișan „olcsó forgatókönyvről” beszélt, amelyet a kormányőrség, a Román Hírszerző Szolgálat és a főügyészség tervezett ki annak érdekében, hogy vizsgálatot indíthassanak a megyei illetékesek ellen.

Harnagea és a „bizonyos személyek”

De a titkosszolgálatok vezetői sem voltak biztonságban. A román rendőrség 2002. február elsején bűnvádi dossziét állított össze, azzal gyanúsítva a kétes hírű üzletembert, Sorin Ovidiu Vântut, hogy meg akarta gyilkoltatni a Külső Hírszerző Szolgálat egykori igazgatóját, Cătălin Harneagát.

A kiszemelt áldozat egy év múlva valóban arról számolt be, hogy egyik embere figyelmeztette: Vântu egymillió dollárt fizetett volna a bérgyilkosnak. Harnagea emberét ugyanis megkereste egy „bizonyos személy”, aki a Karma klubban egy másik „bizonyos személytől” arról értesült, hogy Vântu bérgyilkost keres, több bizonyos személy megölésére.

Az ügyből aztán – akárcsak a többi képzelt gyilkosságból – végül nem lett semmi, a közvélemény csakhamar el is feledte ezeket – már csak azért is, hiszen következett a következő „képzelt merénylet”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?