Örömünneppé vált a hétvégén kezdődő Kolozsvári Magyar Napok

Az idei, 9. kiadás legfontosabb újdonságairól tájékoztattak kedden a Kolozsvári Magyar Napok szervezői. Egyebek mellett megtudtuk: rekordszámú programokkal készülnek, lesz futóverseny, a Sétatér helyett pedig a Bánffy-palota udvarán felállított színpad előtt bulizhatunk a változatosabbnál változatosabb műfajú koncerteken.

Gergely Balázs főszervező leszögezte: az idei kiadás előszobája vagy főpróbája a 2019-es jubileumi kiadásnak, jövőre méltó módon fogják megünnepelni a rendezvénysorozat tizedik évfordulóját. Az augusztus 19–26. között zajló 9. KMN két nagy témakörre épül: csatlakozik a Mátyás király-emlékévhez, és megemlékezik a 450 éve, Tordán kimondott vallásszabadság törvényére.

A főszervező szerint a Kolozsvári Magyar Napok ma már több, mint egy fesztivál vagy városnapok, „az erdélyiek és a Kárpát-medencei magyarság örömünnepévé vált” – hangzott el, ahol felszabadultan lehet ünnepelni, és emberek, közösségek találkozhatnak egymással. Mindez felelősséggel jár az év többi napján is, „fel kell nőni ahhoz, hogy Kolozsvár Erdély fővárosa”, tette hozzá Gergely Balázs.

Rekordszámú program

630 programpont 8 nap alatt – summázott Szabó Lilla. A rendezvény programigazgatója elmondta, e tekintetben idén sikerült rekordot dönteni, ami a civil szervezeteknek és a Kincses Kolozsvár Egyesület munkatársainak is köszönhető.

Programajánlójában többek között tudatta, a Kolozsvári Magyar Operában megtartott augusztus 20-ai nyitógálán bemutatott előadás is Mátyás királyt idézi majd meg, a budapesti Újszínház Országjáró Mátyás király című zenés históriás játékát láthatják az érdeklődők. Az előadás 24-én újra megtekinthető lesz, a kisgyermekes szülőket Szabó Lilla inkább ez utóbbira invitálta. Kiállításokkal, filmnapokkal, Mátyás-udvarral is készülnek az emlékév kapcsán.

A sajtótájékoztatót egyébként a KMN egyik új helyszínén, a nemrég felavatott Vallásszabadság Házában tartották, ahol a Magyar Unitárius Egyház több eseménnyel készül, például a házat bemutató vezetett sétán lehet majd részt venni. Újdonságnak számít ugyanakkor, hogy a kortárs képzőművészeti kiállítások az Uránia palotába és a H33 Galériába is beköltöznek.

Lesz futóverseny is, a KMN-DONAT a Donát legendáját fogja megidézni, a versenyzők 1.8, 5 és 10 kilométeres távokon mérhetik össze erejüket, a Farkas utca — Szabók bástyája — Bástya utca – Király utca — Deák Ferenc utca – Főtér – Egyetem utca — Farkas utca útvonalon. Ha a program sikeresnek bizonyul, jövőre is megszervezik, mondta Gergely Balázs. A Kolozsvári Magyar Napok részletes programja itt böngészhető.

Csak két nap lesz látogatható a Szent Mihály-templom: Mivel a Szent Mihály-templomot felújítják, a magyar napok alatt csak augusztus 20-án és 21-én lesz látogatható a műemléképület, tájékoztatott Szabó Lilla programigazgató.

A szervezők lemondtak a sétatéri színpadról

A koncertek három színpadon fognak zajlani: a főtéren, a Farkas utcában és a Bánffy-palota udvarán – tudtuk meg Sánta Levente produkciós igazgatótól. Míg tavasszal a szervezők még a sétatéri színpaddal számoltak, úgy döntöttek, lemondanak róla, mivel ez az elmúlt évben nem aratott osztatlan sikert, többek szerint széthúzta a rendezvényt. Azokat a koncerteket, amelyeket itt szerveztek volna, a főtéri vagy a Bánffy-palota udvarán felállított színpadra költöztetik, magyarázták a szervezők.

A nagyszínpadon kedden a Szent István-napi néptánctalálkozó gálaműsorát láthatjuk, szerdán a 25 éves Knock Out lép színpadra, majd Lovasi András tart életműkoncertet meghívottjaival, csütörtökön Szabó Balázs Bandáját és Rúzsa Magdit hallhatjuk, pénteken Keresztes Ildikó, majd Révész Szándor és Závodi János zenél, szombaton a Bagossy Brothers Company és Demjén Ferenc lép fel, a KMN vasárnapi zárókoncertje pedig a 100 Tagú Cigányzenekaré lesz.

Útlezárások és forgalomkorlátozás

Oláh Emese hangsúlyozta: az önkormányzat kiemelt rendezvényként tekint a Kolozsvári Magyar Napokra, támogatás szempontjából is. Kolozsvár alpolgármestere a KMN ideje alatti útlezárásokról tájékoztatott.

  • A KMN teljes időtartama alatt a Fő tér keleti oldalán egy sáv lesz lezárva a Vodafone üzletig.
  • 23–26. között, naponta 20.30 és 23.15 óra között a Fő tér déli és keleti oldala teljes egészében le lesz zárva, de az idősáv módosulhat a koncerteken résztvevő tömeg mozgásának függvényében.
  • 26-án 18.50 és 19.30 óra között a Szent Mihály-templom tornyában tartandó koncert alatt le lesz zárva a forgalom a Fő tér északi oldalán, az áthaladás csak a buszjáratok számára lesz engedélyezett.
  • 19-én 22 órától 27-én 22 óráig a Farkas utca teljes hosszában le lesz zárva a forgalom. 
  • Az Egyetem utcában a piarista templom előtti parkoló a KMN teljes időtartama alatt zárva lesz, itt 19. és 27. között lacikonyhák működnek. 
  • A Szent István-napi néptánctalálkozó keretében 21-én 18 és 19 óra között hagyományos népviseletes felvonulás lesz, a felvonulók a Mikó utcán (str. Clinicilor) keresztül a Szent György vagy Béke tér (P-ța Lucian Blaga) és a Jókai utca (str. Napoca) érintésével érkeznek a Fő térre. A felvonulás ideje alatt az útvonalon egy autósáv szakaszonként, a menet haladásának ütemében lesz lezárva.
  • 25-én, 10 és 13 óra között, a Donaton futóverseny idején a Bethlen utcának a Farkas utca és a Király (I.C. Brătianu) utca közötti szakasza, a Király utcának a Bethlen utca és a Minorita (Hermann Oberth) utca közötti szakasza, a Minorita utcának a Deák Ferenc utca és a Farkas utca közötti szakasza, illetve az Egyetem utcában egy autósáv lesz lezárva.

Kapcsolódók

Kimaradt?