„Most már nincs is olyan este, amikor ne törne be valahová a medve”

Ugyan az illetékesek még nem kapták kézhez az erről szóló hivatalos dokumentumot, Hargita Megye Tanácsa már közölte, hogy hat tusnádfürdői medve kilövésére adott engedélyt a környezetvédelmi minisztérium. Erre szükség is van, mert a Tusnádfürdő és környéke vadászterületet felügyelő egyesület elnöke szerint „már nincs is olyan este, éjszaka, amikor ne törne be valahová, ne rongálna kerítéseket a medve".

„A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulás által előkészített 12 kiemelési kérés közül a mai napon hatot jóváhagyott a minisztérium, a további hat még elbírálás alatt van. Köszönet a minisztériumnak, Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek, hogy tartotta a szavát, amit Szép Róbert főfelügyelő tolmácsolt. Köszönet az operatív ügyintézésért!” – adta hírül közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A közleményben kifejti, hogy eredményesnek bizonyult a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának hétfői ülése, amelyen több fontos témakörben is megegyeztek a felek. A tusnádfürdői medvekérdés megoldása azért is vált égetővé, mert idén nyáron már négy medvetámadás történt a fürdővárosban.

A vadászok még nem látták az engedélyt

Megkerestük az ügyben Rafain Zoltánt, a Tusnádfürdő és környéke vadászterületet felügyelő egyesület elnökét, aki a Maszolnak azt mondta, hogy amíg az engedélyt nem kapták kézhez, addig nem tudják megerősíteni a hírt, hozzátette: szóban sem értesítették még őket az engedély kiadásáról.

„Mi tizenkét medvetámadásos esetet jegyeztünk fel, ezekről készítettünk jelentést, amelyet a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség láttamozott, és a kérésünket megalapozottnak ítélték. A dokumentumokat továbbították is a környezetvédelmi minisztériumnak, ahonnan még mindig várjuk a visszajelzést” – mondta a vadásztársulati elnök. Megjegyezte, hogy a múlt hét végén elküldött engedélykérések ideje óta már legalább hat újabb esetben okozott kárt a medve Tusnádfürdőn.

„Most már nincs is olyan este, éjszaka, amikor ne törne be valahová, ne rongálna kerítéseket a medve. Az emberek már beleuntak ebbe, hogy ilyen nehezen lehet megszabadulni tőlük, és inkább már nem is jelentik a keletkezett kárt” – részletezte Rafain Zoltán.

Arról is érdeklődtünk tőle, igaz-e az a hír, miszerint a tusnádfürdőiek tiltakozó akcióra készülnek: elzárnák a településen áthaladó E578-as európai utat, hogy ezzel is felhívják az országos közvélemény figyelmét az áldatlan állapotokra. Rafain Zoltán azonban azt mondta, hogy nem tud semmiféle készülő tiltakozó akcióról.

Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztos-helyettese, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára éppen Fehér megyében volt terepen, amikor kerestük. Azt nyilatkozta nekünk, hogy mivel nincs Bukarestben, nem tudja megerősíteni, hogy valóban kiadták a kilövési engedélyt. Viszont azt javasolta,  érdeklődjünk az önkormányzatnál, mert ha megérkezik a kilövési engedély, akkor azt a polgármesteri hivatallal közlik elsőként.

Így aztán felhívtuk Albert Tibor tusnádfürdői polgármestert, aki szerdán 15 órakor még azt mondta, hogy nem érkezett meg a hivatalba az engedély, így a hírt egyelőre nem tudja megerősíteni.

Megkerestük a környezetvédelmi minisztériumot is, hogy onnan erősítsék meg a hírt. A nekünk válaszoló szóvivő azt mondta, hogy mivel medvékkel kapcsolatos kérdést tettünk fel, nem válaszolhat szóban, csak írásban, emailben. A hivatalos választ legkevesebb tíz napon belül ígérték.

A miniszter csak áthelyezésről beszélt

Időközben az éppen Gyulafehérváron tartózkodó környezetvédelmi miniszter is megszólalt, ő azonban csak négy tusnádfürdői anyamedve áthelyezéséről számolt be, kilövésekről nem nyilatkozott.  

A miniszter azt is elmondta, kedden este véglegesítették a Tusnádfürdő környékén élő négy anyamedve áthelyezésére vonatkozó dokumentációt. Mivel ezeknek a nagyvadaknak bocsaik vannak, csak áthelyezni lehet őket – nyomatékosította, hozzátéve, ő maga telefonált az ügyben az illetékes intézményekhez, hogy „mozogjanak”, küldjék hamarabb a szükséges iratokat.

Nem kérnek a román medvékből. A gyulafehérvári sajtótájékoztatón a környetzetvédelmi miniszter azt is elmondta, hogy az Európai Unió egyetlen tagországa sem kíván medvéket átvenni Romániától. Hozzátette, minden EU-s és több EU-n kívüli ország szakminiszterének küldtek átiratot, arról érdeklődve, hogy hajlandók lennének-e átvenni medvéket Romániától. „Csak nemleges válaszokat kaptunk (...), több ország azt írta, hogy náluk már 100 éve kihalt ez a faj. Senki nem akar átvenni egyetlen medvét sem, még állatkertbe sem” – fogalmazott Gavrilescu, hozzátéve, az Európai Bizottságtól is az a válasz érkezett, hogy ez Románia belügye, magának kell megoldania a problémát.

Amint arról hétfőn beszámoltunk, a múlt hétvégén történt két embert is veszélybe sodró tusnádfürdői medvetámadást követően válságbizottságot hívtak össze Hargita megyében. Az ülésen a prefektusi hivatal, a megyei tanács, valamint azon intézmények képviselői voltak jelen, amelyek érdekeltek a medvekérdésben.

A tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a törvényeket meg kell változtatni, ugyanakkor a nem rég a minisztérium által jóváhagyott akciótervben foglaltak alapján felmérik a medveállományt, és olyan menedzsmenttervet dolgoznak ki, amely alapján megőrzik a fajt, és segítik abban, hogy újra természetes körülmények között szabályozhassa szaporodását az állomány.

Kapcsolódók

Kimaradt?