Medvetérkép készült Sepsiszentgyörgyön, Árkoson csapdába fognák a nagyvadat

Medvetérkép készült Sepsiszentgyörgyön, hogy a kirándulók elkerülhessék a nagyvadak által leginkább látogatott helyszíneket, Árkoson pedig az önkormányzat kérésére csapdákat helyeztek ki, hogy befogják a faluba gyakran bejáró medvét.

A térképen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának környezettudományi szakán tanulók jelölték be azokat a helyszíneket, ahol az elmúlt egy hónapban medvével találkoztak a város környékén, vagy ahol medve jelenlétére utaló nyomokat találtak. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat arra figyelmezteti a város környékén található erdőket járó, kiránduló, gombászó személyeket, hogy ajánlott fokozottan körültekintőnek lenni, hogy elkerüljék a medvékkel való találkozást. 

„A közbirtokossághoz érkezett bejelentések szerint a környező erdőkben élő medvék a közel eső lakott területek környékére és piknikezésre kijelölt helyekre is bemerészkedhetnek. Ezért a kirándulóknak ajánlott fokozottan körültekintőnek lenniük” – hívta fel a figyelmet Csákány László, a Szemerja-Görgő Egyesített Közbirtokosság elnöke.

A közbirtokosság tanácsait figyelembe véve az erdőkben nem ajánlatos egyedül sétálni vagy gombászni, és tanácsos hangosan, zajt csapva közlekedni, így elkerülhető a medvével való találkozás. A Sepsiszentgyörgy környéki erdőkben egy kétbocsos anyamedve és egy egyedülálló példány jelenlétéről van tudomása a közbirtokosságnak.

A Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson az önkormányzat kérésére csapdákat helyeztek ki, hogy befogják a faluba gyakran bejáró medvét. A község önkormányzata hirdetésben értesítette a lakosságot, hogy „az ismétlődő medvejelenlét megszüntetése és az esetleges balesetek és károk megelőzése érdekében medvék befogására alkalmas csapdákat helyeztek el”.

Ugyanakkor arra kérik az árkosiakat, hogy az esti és hajnali órákban fokozottan figyeljenek a nagyvad jelenlétére, ne közelítsenek az állathoz és kerüljék a csapdákat is. Máthé Árpád polgármester arról tájékoztatott, hogy Árkoson a Szentkereszty kastély környékén és az Orbán Balázs utca végén lesz kihelyezve a medvecsapda, amely élesítve veszélyes lehet.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt időszakban egy medve költözött Árkosra, és rendszeresen bejár a településre. Már a falu központjában, a községháza előtt is lefényképezték, de látták még kertekben és szemetes kukát is dézsmált meg. Ugyanezt az állatot korábban autóval közlekedő fiatalok filmezték le éjszaka, amint Árkos főutcáján rohant végig.

Kapcsolódók

Kimaradt?