A csíkszeredai kórházba látogatott egy négyfős medvecsalád

Facebook-bejegyzésben osztotta meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azokat a fényképeket, amelyeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársai készítettek egy anyamedvéről és három bocsáról.

A megyeelnök emlékeztet, hogy épp ebben a kórházban ápolják az elmúlt időszak medvetámadásainak több áldozatát. Mint írja, kérni fogják Graţiela Gavrilescu szakminisztertől és a vadászegyesülettől a medvecsalád mielőbbi elköltöztetését.

„Ugyanakkor kérjük a minisztert, hogy sürgősséggel hagyjanak jóvá egy decentralizált beavatkozási szabályt a lakott településeken gyakran megjelenő példányokra vonatkozóan” – írja Borboly Csaba. Hozzáteszi: elfogadhatatlan és felelőtlen az a magatartás, amely engedi, hogy a medvék lassan a játszótérre költözzenek.

Mint írtuk, két hete rendeletben fogadta el a környezetvédelmi miniszter azt a medvepopuláció megőrzésére vonatkozó akciótervet, amely alapján az elkövetkező időszakban a medve-kérdésre megoldást jelentő, átfogó intézkedéseket hajtanak végre. Az akcióterv részeként már az első, 10 millió euró értékű uniós pályázatot be is nyújtották.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?