Tăriceanu: „sokszor belegondolok abba, hogy mit tennék államfőként”

A kormánykoalíció stabilitásáról, a Nemzeti Liberális Párt jelenlegi vezetéséről és esetleges államelnöki jelöltségéről is nyilatkozott kedd este az Antena 3 televízió műsorában Călin Popescu-Tăriceanu.

Leszögezte, semmilyen megbeszélése nem volt Klaus Johannis államfővel a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció felbontásáról és egy új parlamenti többség kialakításáról. A szenátus elnöke hozzátette: álhír a liberális erők egyesítése olyan körülmények között, hogy jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „az elnyomó szervezetek dalnoka”.

„Semmilyen megbeszélésem nem volt az államfővel (...). Láthatták, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően (...) a koalíción belül nem voltak zsarolási kísérletek (...), mindig megpróbáltuk egymás között megoldani a problémákat” – mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE elnöke a liberális erők egyesítésével kapcsolatban felidézte a Mircea Ionescu-Quintus egyesület alapításakor mondottakat. „Minden párt nagy akar lenni (...), de számomra egy párt az azonos értékrendet vallók szervezete. A mai PNL az elnyomó szervezetek dalnoka, amely megengedte és támogatta az alapvető emberi jogok lábbal tiprását, azaz pontosan az ellentéte egy valódi liberális pártnak. Tehát, nincs amiről tárgyaljunk, (...) mert számomra a politikában az a fontos, hogy azok mellett lehessek, akik velem azonos értékrendet vallanak” – fogalmazott.

„Nem rémíti meg” az államelnöki jelöltség

Az esetleges államelnöki jelöltséggel kapcsolatban Călin Popescu-Tăriceanu úgy fogalmazott, hogy nem lenne egy olyan dolog, ami „megrémítené”, de pillanatnyilag „nem hajtja mérhetetlen ambíció”.

Beismerte: a téma foglalkoztatja, és sokszor belegondol abba, hogy mit tenne ő, ha Románia államfője lenne. Hozzátette: jelenleg nagy különbséget tapasztal aközött, amit az alkotmány ír az elnök szerepéről és aközött, ami a valóságban történik. A koalícióban egyelőre nem döntöttek az elnöki tisztség megpályázásának módjáról, fűzte hozzá.

Johannisnak szüksége van egy politikai hordozóra

Az ALDE elnöke arról is beszélt, hogy szerinte Klaus Johannisnak szüksége van egy politikai hordozóra, és ez a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

„Klaus Johannis már bejelentette, hogy megpályázna egy második elnöki mandátumot. Egy politikai hordozóra van szüksége. Párt nélkül nem nyerhetsz elnökválasztást. Egyelőre az egyetlen párt, amelyre számíthat, az a PNL. Az USR egyféle játékszer, amely pártnak hívja magát, de úgy működik, mint egy civil szervezet, mindenféle szakadt alakokkal, akik közül némelyeket a tiszti vállrojt illatával manipuláltak” – mondta Tăriceanu.

Az ALDE elnöke szerint ugyanakkor az államfő jól tette volna, hogyha az országos tanács vasárnapi ülésén egy tanácsot ad a liberálisoknak. „Jól tette volna, ha egy tanácsot ad a párt vezetőségére vonatkozóan, bár nem tudom, fogékonyak lettek-e volna rá. (...) Én nem vagyok a PNL elemezője, de az nyilvánvaló, hogy a dolgok nem jól mennek. (...) Cinikus, de nekem megfelel, hogy Orban van a PNL élén, mert így jobban kitűnik, hogy ki az igazi liberális. Előttem világosak az államfő tervei: neki szüksége van egy politikai hordozóra, és ez a PNL, amelyet megpróbált működőképessé tenni. Elsőre ezt látom. Aztán ott van Vasile Blaga, egy kiváló szervező, aki visszatért az operatív vezetésbe” – tette hozzá Călin Popescu-Tăriceanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?