Ludovic Orban: „Dragnea-féle ostobaság” hazaárulással vádolni az államfőt

„Ostobaságnak” minősítette hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének felvetését, miszerint megfontolják, hogy hazaárulás gyanújával kezdeményezzék Klaus Johannis államfő felfüggesztését.

„Ez ismét egy ostobaság, amit Dragnea vezetett elő, akin egyre jobban látszik, hogy semmi egyébre nem tud gondolni, mint arra, hogy miként mentse magát a börtöntől” - nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának ülése után. Mint ismert, korábban az ellenzéki politikus a miniszterelnök ellen feljentést tett hazaárulás vádjával.

Liviu Dragnea vasárnap este mondta az Antena 3 hírtelevízió műsorában: fontolgatják, hogy feljelentést tegyenek az elnök ellen hazaárulás miatt. Hozzátette, pártjának jogászai dolgoznak egy erről szóló dokumentumon, amelyről azonban nem egyeztetett még a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőjével, Călin Popescu Tăriceanuval.

A PSD-elnök rámutatott, Johannis "több közelmúltbeli tette" is kimerítette a hazaárulás fogalmát. Ezek közé sorolta azt, hogy az elnök felszólította a kormányt, közölje, van-e pénz az államkasszában nyugdíjakra és a közalkalmazottak bérére. Dragnea úgy véli, ha ilyen felszólítás hangzik el az államfő részéről, erre a nemzetközi piacok azonnal reagálnak, ez kárt okozhat az országnak, akár a lej-euró árfolyamot is befolyásolhatja.

A szociáldemokrata pártelnök szerint ugyanakkor amiatt, hogy "nem parlamenti eszközökkel" próbálta megbuktatni a kormányt, az alkotmányos rend megváltoztatására való felbujtással vádolható Johannis, aki több ízben is a kormány és a parlament ellen "uszított", "hazugságokat" állítva, és ezáltal azt a benyomást kelthette a külföldi befektetők körében, hogy nem stabil a román gazdaság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?