A magyar irredenták ellen tüntetne a Noua Dreaptă

A magyar irredentizmus ellen kíván tüntetni március 15-én Aradon az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szervezet.

A Mediafax hírügynökség hétfői jelentése szerint az aradi polgármesteri hivatal engedélyezte a szélsőségesen nacionalista szervezet március 15-i felvonulását, amellyel az erdélyi románokat a magyar forradalom ellen fellázító Avram Iancura emlékeznek.

ujjobboldalarad

Dumitru Magureanu, az Új Jobboldal aradi szervezetének a vezetője elmondta, a felvonulásnak "a magyar irredentizmus elleni üzenete" lesz. A délelőtt 10 órakor kezdődő demonstráción száz résztvevőre számítanak, akik hazafias dalokat énekelnek majd a felvonulás teljes ideje alatt.

Az aradi magyarság 17 órától tartja megemlékező rendezvényét a 2004-ben felavatott román-magyar megbékélés parkjában, a Szabadság-szobor mellett. A szintén engedélyezett ünnepi rendezvényen ezer résztvevőre számítanak.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere kijelentette: az aradi magyarság a városban és országosan is a kölcsönös tisztelet szellemiségét szeretné megőrizni. Bognár Levente szerint nem vall tiszteletre, ha valaki a magyar nemzeti ünnepen ellenrendezvényt szervez. Azt is hozzátette, tudtán kívül adták ki a román rendezvényre az engedélyt.

Az Új Jobboldal idén januárban jogerősen pert nyert az aradi polgármesteri hivatal ellen, amely nem engedélyezett egy hasonló megmozdulást.

Az aradi csendőrség közölte, mindkét aradi rendezvényen biztosítani fogja a közrendet.

Kimaradt?