Kelemen: nekem ne Voiculescu szabja meg, mit beszéljek

Részleteket árult el a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőivel kötött választások előtti egyezségről, és éles hangon bírálta a megállapodás megszegőit, Crin Antonescut és Dan Voiculescut a Romania TV-ben Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök tájékoztatása szerint még szeptemberben írt alá egyezséget az USL két társelnökével, Victor Pontával és Crin Antonescuval arról, hogy a pártszövetség a választási eredményektől függetlenül közösen kormányoz majd az RMDSZ-szel. Kelemen azt mondta: a dokumentumot hamarosan nyilvánosságra hozza.antonescu voiculescu

„A megállapodás néhány bekezdésből áll, amelyben leszögezünk néhány elvet. Az egyik szerint, ha az USL 50 százalék alatti eredményt ér el a választásokon, kormányra hívja az RMDSZ-t. A második szerint az USL akkor is kormányra hívja az RMDSZ-t, ha meghaladja az 50 százalékot” – részletezte a politikus.

A dokumentum szerint a minisztériumi és parlamenti tisztségeket a választási eredmények arányában osztották volna el egymás között a koalíciós felek. A megállapodás leszögezi, hogy a már megszerzett kisebbségi jogok nem vonhatók vissza, s a felek együttműködnek az alkotmányreform és a közigazgatási átszervezés kérdésében.

„Mi mindig betartottuk a szavunkat, soha nem szegtük meg a politikai megállapodásainkat” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke az USL liberális társelnökét, Crin Antonescut, és Dan Voiculescu üzletembert, a Konzervatív Párt alapítóját okolja az egyezség felrúgásáért. „Victor Ponta a tárgyalásaink alatt végig tisztességes volt. A gondot Antonescu és Voiculescu ellenkezése jelentette. Voiculescu volt az, aki feltételül szabta, hogy tartsuk tiszteletben a Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmánycikkelyt. Én sem Voiculescutól, sem Antonescutól nem fogadok el hűségpróbát, nekem egyik se szabja meg, hogy miről beszélhetek és miről nem” – fogalmazott Kelemen Hunor.

"

Kimaradt?