Sebestyén Mihály: Mivel bünteti nem-választóit az újrázott?

Ha valami csoda nem segít, Marosvásárhelyen még négy évig ül a vállunkon, fejünkön a Nagy Korrupt. A csodavárás, népünk régi technikája, ismét bevált. A csodavárás során a várás nagyon jól sikerült, csupán a csoda maradt el, ami az újabb várásra adhat minden időben alkalmat. Hogy úgy mondjam, már települések is nyerték e technikáról nevüket: Kisvárda – ott keveset kellett várni, Szilvásvárad – ezúttal a szilvaérésre, majd a belőle készült itókára kellett várni, de nekünk erdélyieknek jutott a nagy-nagy várakozás: Nagyvárad.

Ámbátor én most Vásárhelyről akarok szólni. Arról, hogy D. F. frissen visszaválasztott polgármester ezúttal meg fogja büntetni azokat az alatt- és alávalókat, akik nem rá szavaztak. Annyi kukoricát még ő sem tud előteremteni hazai termésből, amelyre a hozzá hűtlen magyarjait (és remélhetőleg nemcsak-jait) rá tudná térdepeltetni.

De hát azért ő a polgármester, immár kormányzása és a félretájékoztatások, csúsztatások tizenhetedik évébe fordulva, mert körmonfontabb módszerekhez is képes folyamodni. (Hacsak végül a körmére nem néz, a füle mögé nem pillant a korrupció felszámolását célzó vádhatóság.)

Legvalószínűbb, hogy nem fogja teljesíteni előző mandátuma alatt vállalt és nem szándékosan, rosszhiszeműen elmulasztott kötelezettségeit, mondván: akkor más volt konstellláció, mások voltak az erőviszonyok, mint ma. A folytonosságot módszerei és a hozzá hű csatlósok jelentik boncmesteri személyén kívül.

Mire gondol a jegyzet írója: például arra, hogy sohanapján fogja felállítatni – a döntés még mindig az ő kezében van –, valami ravasz jogi trükkel megakadályozhatja, hogy felállítsák Bethlen Gábor szobrát. Hivatkozhat városrendészeti elvekre, hirtelen felmerült akadályokra, állampolgári ellenvetésre, nemzeti érzékenységre, tiltakozásra, alagcsövek sérthetetlenségére stb., ami ellen aztán Kincses Előd évekig pörölhet, ki tudja mennyire sikerrel...

A büntetés mibenlétét – még mindig a szimbolikus mezőben maradva – az utca- és intézményi névtáblák egynyelvűvé tétele jelenti, amivel jól fel lehet bosszantani a vásárhelyi polgárt.

Következhet az újabb városnapok megrendezése, amely a naiv, félretájékoztatott magyarországi, az erdélyi politikához hozzá sem szagoló művészek meghívásával, lefizetésével legitimálható, azaz így demonstrálható a népszerűsége, hiszen a város népe tódul az ingyen hangversenyre, látványosságra, ő pedig mossa kezeit, hiszen nála multiukulturálatlanabb városvezetőt nem hordott hátán az agyagos vásárhelyi föld. Talán csak nagy példaképe, a korruptságban hozzá fogható Emil Dandea mester a több.

Lesznek klienseket (hajbokoló udvaroncokat) itató és etető napok,, nyugdíjasok számára szemfényvesztő fesztivál bűvészmutatványokkal, ingyen osztott vizelethajtóval és béta-blokkerrel, fiataloknak hackerekkel, polgármesteri puszik és meleg kézfogások számolatlan, város pénzének költése engedetlen és ugyancsak számolatlan. (A béta blokker nem a tömbházi portások újabb neve.)

A büntetés fokozására módszeres befeketőket elriasztó pályázatokat fog kiírni, a győztes megkapja majd a kombinát füstölgő romjainak színes digitális látványát, a várost egyetlen hatalmas játszótérré fogják átalakítani, lesznek mindenféle lecsúszdák és médiahintáztatók, az utakat kikövezik magyar és nem magyar panasszal, valamint megvesztegett ellenőrök fejével, a Kultúrpalota/városháza díszablakait, miként azt az egykori dicstelen királyi román rendszerben is tették, leszedik, beveszik, elássák és helyette a legnevesebb ódedrádi és hodáki ikonfestőktől rendelnek üvegre pingált szentépeket, melyeken vértanúként ábrázolják nagyonboldog (preafericit) D.F-t első; illetve, második, harmadik, negyedik és ötödik mandátumnának csillagóráiban glóriával a doktori feje körül, a kezében tartott kis székesegyházacskákkal, melyekkel telehintették az ortodoxia hívei a Nagy Korrupt segítségével a várost. Miként az Bizáncéknál szokásban volt, van.

De leginkább azzal fogja büntetni magyar és remélhetőleg nem magyar nem választóit, hogy sértetlenül átvészelve ötödik mandátumát, megkapja legmagasabb állami kitüntetést, és felépíti személyes kifutóját a Városháza és a Somosteteji állatkert között, ahol majd ingyen lehet őt simogatni, kisdedeknek, nyugdíjasoknak, mélygarázdaknak és városházi talpnyalóknak. 2020-2024 között matiné!

Fotó: rasunetul.ro

 

Kimaradt?