Ady András: Nem túl vidám Deveselu

A minap vágtak szalagot a deveselui rakétavédelmi rendszeren. Igaz, már aktív volt ő jó egy éve, azaz elláthatta volna a feladatát. A rendszert az Iránból és más „beszámíthatatlan” nukleáris országokból jövő interkontinentális ballisztikus rakéták ellen fejlesztették ki, és nem Moszkva ellen. Naná, a legalább ötszáz működőképes ottani ICBM (interkontinentális ballisztikus rakéta) ellen itt vagy tizenkettő indítható is...

A deveselui rendszer két fő részből áll: a 24 SM-3 Block IB interceptorokból és a szárazföldre telepített Aegis integrált harcállásból, amely a SPY-1 radart tartalmazza. A hárító rakéták nem nukleáris töltettel szedik le az interkontinentális röppentyűket, hanem kinetikusan, azaz ütközéssel pusztítják el azokat. Így az orosz félelem, miszerint az elfogók nukleáris töltettel szerelhetők, alaptalan. Mégis Moszkva adja meg a választ arra, hogy szerelhetők-e akár nukleáris töltettel az USA lövedékek, használhatják-e őket kettős céllal (az egyik nukleáris).

Moszkva azt is mondja: nem baj, mert ott van az új ballisztikus rakétájuk, az Iskander M, amely elérheti Deveselut, van is belőle bőven, évek óta telepítgetik például Kalinyingrádba. Ám az Iskanderek hatótávolsága 500 kilométer, és akármennyire közel viszik őket Deveseluhoz, mondjuk a Krím legnyugatibb pontjára, onnan is vagy 700 kkilométert kellene a vasnak a román bázisig röpülnie. Baj? Az hát!

Akkor mivel is fenyegetik a potenciálisan duál-szerepű US rakétákat? Hát mondjuk az Iskander töltetét „megtoldják” a már a Kaspi-tengerről Szíriába is belőtt Kalibr cirkálórakétával. Ugye lehet így is röppályát hosszabbítani, arról nem beszélve, hogy ez meghaladja az interceptor röptávját és magassági hatékonyságát.

Mégsem itt van a legnagyobb veszélyforrás, hanem ott, hogy az orosz hadvezetésben egyesek szerint a deveselui kettős funkciójú rendszer Szocsira irányított: Putyin kedvenc rezidenciájára. Azaz arra a dácsára bármikor ráeshet egy amerikai nukleáris töltet.

Van tovább is: mintegy két év múlva az amerikai és a lengyel fél meg fogja nyitni azt az elfogórakéta-központot, amelynek „kicövekelésére” a hivatalosságok épp Deveseluról indultak. Ismét fogózzanak meg: a lengyel állásokból egyenesesen Moszkvát fogják fenyegetni, abban is az elnököt, így az orosz vezető állandó nukleáris életveszélyben a saját országában.

De higgadjunk le gyorsan! Ebből az egész idiotizmusból két dolog biztos, de alig látszik ki a mindkét oldalról púpolt hazugsághegyek alól. Putyin fenyegetőzik, de nem fog végzeteset lépni, mert az azt jelentené, hogy felrúgja a 2011-es START III-as egyezményt, amely a számára oly fontos stratégiai nukleáris balanszírozáshoz kell. Fenyegetőzik, de a középhatótávolságú rakéták leszerelésére vonatkozó INF-megállapodást sem rúgja fel (még akkor sem, ha nem teljesen alaptalan, hogy az amerikai interceptorok a megállapodást sértik), mert nem fog nekimenni a Reagan-Gorbacsov idejéből származó európai egyensúlynak akkor, amikor tényleg előfordulhat, hogy az amerikai közép-hatótávolságú rakéták száma megnő a kontinens keleti végein. 

Kimaradt?