Sebestyén Mihály: Hazatérés Miamiból

Örvendezzünk tehát, hazatért nyaralásából családjával együtt. Épen, egészségesen, bár még kissé sántikálva az Újvilágból. Hazatért szabadsága pálmafás magányából a közélet sűrűjébe dobogó szívvel, utánozhatatlan hideg gunyoros mosolyával. Bele a kormányba. Vagy egyenesen a vizsgálóbírók nyájas nyájához rúgtatottt büszke lován.

Nem közember ő, hisz a kormány feje, aki szabadságát nem abban az országban tölti, amelyet mindennapos buzgolkodása, ötletelése, törvényjavaslatainak kigondolásával, sürgösségi rendeletekkel, zsinóron rángatott alattvalóinak bábozásával és a tömegeknek szánt csápolásával igazgat, nyeseget, röptetni kíván. Nem, barátaim, ő elvonult a legnagyobb szövetséges kekeblére Miamiba. A tengerentúlra. Annak martjáig. Ezzel is jelezve, hű és lojális embere a szövetségnek.

Miért nyaralt Miamiban tehát – ez itt a kérdés –, és miért nem pihent a napfényes román tengerparton valamelyik kormányvillában? Ugyan miért hagyta senyvedni a havasokat? Miért nem kirándulgatott a Királykő, Csalhó, Negoj, Retyezát – hegyeink – ormain kis sportrepülővel vitorlázva ide-oda az ala(n)ttvalók feje felett, ahogyan kormányhatározatait is hozni szokta rendszerint. Nem evett szalonnát és hagymát, igazi cujkával sem nyomtatta le a kormányfők számára fenntartott luxus műfaluban. Miért nem bérelte ki Károly (Charles of Wales) királyi herceg villáját Zalánpatakán, ha már mindenképpen felséges körülmények között kívánt nyaralni és néhány napig nem akarta hallani a románok nyelvén kifejtett hajbókolást és kritikát?

Avagy miért nem ment a Krímbe, hisz az valamivel közelebb van és olcsóbb. Putyin már kutya?

Azt már meg sem merjük kérdezni, kinek a pénzén pihengetett az amerikai partiőrség vigyázó cirkálóinak védelmében. Inkább arra lennénk kíváncsiak, a megfelelő tisztelet kereteinek szigorú megtartása mellett, hogy miért éppen Floridára esett a választása? Van ennek valamiféle nemzeti vonzata? Benne van a szociáldemokrata párt etikai kódexében? A lelépő, hogy bukottnak ne nevezzem, pártelnökök vigasztaló Széphalma lenne Miami Beach? Netán tévéfüggő lenne a m.e., és gyermekei nyaggatásának engedve, a habtestű vizilányok és helyszínelő detektívek városába váltott jegyet a kormányfő személyes megbízottja egy utazási irodánál? (Összeesküvéselméletekben verhetetlen az újságolvasó. Ma már nem is az újságot olvassa, hanem fantáziája legrejtettebb összesküvés-sejtelmeit olvasztja ki a megfontolás mélyhűtőrekeszéből.)

Talán az amerikai elnök meghívásának engedett, vagy létezik egy olyan pont a román–amerikai diplomáciai protokollumban, mely szerint a hivatalban lebegő miniszterelnöknek – amennyiben mem bukik meg időnap előtt, legalább félévet regnál – meg kell látogatnia Amerikát inkognitóban is. Vagy fontos üzenetet vihetett a török elnöktől, aki most kutyaszorítóban van, és az iszlám állam elleni támadások ürügyén a kurd milíciákat is szeretné hidegre tenni, ehhez kérte a román főember közbenjárását.

A körülmények csodás egybecsevegése és a remélt kikapcsolódás dacára mégis felfigyelt egyre-másra, ami idehaza történt. Például a bukaresti magyar nagykövet interjút adott egy vezető román napilapnak, nem sunnyogott budapesti lapocskák riportreivel, hanem egyenesen elmondta, mit tapasztalt romániai tartózkodása alatt. Ezt az amerikai homokon és habokban hűsölő, de hivatalból gyanakvó m.e. sértésnek vette. Sőt bekérette a követség második emberét a külügyminisztériumba, ahol bánatos orcával kérdőre vonták, magyarázatot vártak, majd közölték vele, hogy barátságtalan cselekedetnek tekintik a követ úr nyilatkozatát a România liberă hasábjain.

Ha ugyanilyen kiritkai megjegyzésekkel illetné ebben a kánikulában a Német Szövetségi Köztársaság bukaresti rendkívüli és meghatalmazott követe, vagy a testvéri Franciaország és Itália neolatin külképviseleti szerve az ország állapotát, a miniszterelnök megítélésében nem lenne hízelgés, vajon őket is bekéretnék a külügybe?

Avagy annyira felkavarta ez a pimasz magyar nyilatkozat őuraságát, hogy nem volt nyugovása többé. Hamarabb jött haza, gyermekeivel ideges volt a reptéren, asszonyával összevesztek egy nyalintás fagylalton. Mintha valaki mérget csöppentett volna estéli langyos tejecskéjébe.

Fotó: mpinteractiv.ro

Kimaradt?