Ambrus Attila : Szótlan, sótlan

Szerdán reggel Klaus Iohannis Facebook bejegyzésben dicsekedett el elnöki mandátuma első hónapjának eredményeivel. Az államfő úgy értékelte, hogy megtette az első intézményes lépéseket a Jól végzett munka Romániája nevű tervének megvalósítása irányában, és hozzáfűzte: továbbra is ezen az úton halad, az együttműködés és az állandó párbeszéd útján.

Lássuk csak, mit tart említésre méltónak az államelnök regnálása első harminc napjából! „Az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartása, a védelmi kiadások növelése, különös tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzetre, az amerikai–román stratégiai partnerség megerősítése, a schengeni csatlakozás folyamatának felgyorsítása és az Északatlanti Szövetség akcióinak támogatása, íme néhány terület, amelyen lépéseket tettem” – írja a Facebookon. Ahol egy 35 másodperces kisfilm is megtekinthető, amelyből kitetszik, hogy ez idő alatt az elnök a világ vezetőinek társaságában részt vett a párizsi terrorellenes tüntetésen, hogy Klaus Iohannis fogadta Victoria Nulandot, az USA európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkárát, illetve Iohannist fogadta Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Erről Bajor Andor kérdése jut eszembe: De miben fogadtak? És ki nyerte a fogadást? Miről tárgyaltak érdemében Victoria Nulanddal? Az alázatért cserében feloldja az USA a román állampolgárok vízumkötelezettségét? És Junckerrel? Hogyan is áll a schengeni csatlakozás szénája? Igaz az, hogy úgy, mint a Csáki szalmája?

Erről valószínű nem sokat fogunk megtudni, mert a sótlan elnök szótlan. A hozzá intézett kérdések ellenére néma marad. Máig nem válaszolt Kelemen Hunor RMDSZ elnök felvetésére, hogy meg kellene kötni egy többség-kisebbség paktumot. Arra sem reagált, hogy szükséges-e a titkosszolgálatok által szorgalmazott Big Brother törvény, amely azoknak a személyiségi jogait sérthetné éppen, akiknek mandátumát Iohannis köszönheti: a fiatal internethasználóknak.

A kérésekre is a maga módján reagál az elnök. A civiltársadalom kritikáinak ellenére is kinevezte elnöki tanácsosának Sorin Dan Mihalachét, akinek ismert intrikáit célravezetőbbenk tartotta, mint holmi értelmiségieknek elégtételt szolgáltatni. A civiltársadalom elvárása ellenére sem kezdődött el a kultúrintézmények politikamentesítése. Sőt, a diaszpóra is csalódott, mert a levélszavazás parlamenti elutasítása után Iohannis meg sem szólalt.

Így az állandó társadalmi párbeszédre hivatkozni csak szemforgatás. A Facebook segítségével elnökséget nyert Iohannis – és csapata, amely minden valószínűség szerint működteti az államfő profilját – téved, ha azt hiszi és elhiszi, hogy az egyirányú Facebook-kommunikáció párbeszéd. Hibázik, ha azt hiszi, hogy az a téma a társadalomban, amit az elnök tematizál.

A választók – akik a változásra, egy szájtépő és keveset cselekvő elnök helyett a szófukar és munkás elnökre szavaztak – nem elsősorban arra kíváncsiak, hogy kik azok az előkelőségek, akikkel ő parolázik. A választóknak nem csupán a korábban vállalt védelmi kiadások betartása a fontos. És nem elsősorban. Azt várják el Iohannistól, amit német elődje, Károly tett Románia élén: korszerűsítette az ország infrastruktúráját, felismerte az oktatás szükségességét, épített. Annál, hogy Románia egén röpködnek-e felújított harci gépek, a lakosság számára sokkal fontosabb, hogy megépülnek-e a tervezett autópályák. Ha erről fogadnának el a pártok egyezményt az elnök javaslatára, mindenki elégedett lehetne. Addig...

Klaus Iohannis – vagy Facebook profiljának működtetője, PR-ese – sietett megvonni az első hónap mérlegét. Tartom magam ígéretemhez, az elnök munkájáról véleményt a száz nap letelte után mondok csak. (Eltérően a román politikai elemzőktől, akik siettek egy nagy német NIX-szel minősíteni első havi munkáját.)

Iohannisnak még bő két hónapja van rá, hogy bizonyítson. Ez sikerülhet neki, akkor is, ha – saját beszámolója alapján – nagyon úgy tűnik, hogy azok a megtett lépések, amelyekkel eldicsekedett nem előre vezettek.

A szótlan elnök Facebook bejegyzése sajnos csak szó, szó, szó... 

Kimaradt?