Ambrus Attila: Salamoni évek

Nem tudom, más hogy van vele, de én az elmúló évet, az Úrnak 2014. esztendejét rossz ómenként jegyzem fel. Magánéleti sikereim és családi örömeim sokasága ellenére.

Most, amikor visszatekintek a 356 napra, azoknak történéseire, tapasztalásaira, legmegfelelőbben a Prédikátor szavaival írhatom le érzéseimet, sejtéseimet: Ami volt, régóta megvan, és ami lesz, régóta megvolt. Száz évvel az első világháború kitörése, a reménytelenség forrásának felbugyogása és huszonöt évvel a kommunizmus bukása, a remény forrásának fakadása után pontos leírása ez a mi életünknek.

Tovább nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, dúsgazdagok és koldusszegények alkotják a hajdan csak Latin Amerikára jellemző társadalmat, amelyet szinte szétfeszít az intolerancia, a gyűlölet. Rasszok, népek, nemek, generációk, egyének harca folyik, s ennek a közösség- és önpusztító akciónak különlegesen alkalmas terepet biztosít a világháló, az internetes portálok, a moderálatlan és modortalan kommentek. A hülye, az idióta, a gazember, a kommunista, a fasiszta, a ballibsi, a nyilas ma már nemcsak nyomdafestéket megtűrő jelző, hanem a leggyakrabban használt is. Ma végtelenszer többet tudunk és sokkal bizonyosabbak vagyunk annak helyességében, amit tudunk, mint valaha, ám régen volt már, amikor ilyen keveset értettünk volna meg a közösségünkről, a világról. Igaz, jószerint az emberiség megjelenése óta illik panaszkodni arra, hogy romlanak az erkölcsök, hogy a közösségi lét régi, jól bevált szabályai érvénytelenné válnak, de ez talán soha nem volt annyira látható és bizonyítható, mint 2014-ben.

Azon lehet vitatkozni, hogy a társadalmi feszültségek, vagy pedig a száz év után kiújuló nagyhatalmi törekvések hozták-e ránk a nyár hevében a hidegháborút, de tény két évtized múltán ismét fegyveres konfliktus zajlik a közelünkben.

Miközben a hat évvel ezelőtt ránk tört gazdasági válságot is csak tünetileg tudtuk kezelni. A bajok gyökerét, a fenntartható fejlődésbe vetett vakhitről, a Föld tartalékait kiszipolyozó termelési módról nem tudtunk mohóságunkban lemondani. Kritikus nyugati közgazdászok szerint a világgazdaság óriásrulettként működik, a bankárok viszont a mi kis megtakarításainkat tették fel tétként. A tőzsde is hatalmas hazárdjátéknak tűnik, vannak, akik azt rebesgetik, hogy ötven-hatvanszor annyi pénz kering, mint amennyire a reálgazdaságnak valójában fedezete van. Idén az a pénzügyi lufi, melynek kipukkanása a 2008-as válságot okozta, ismét dagadóban volt.

Vannak, akik 2014-ben még hisznek a csodákban, a földi Messiásban, aki egymaga vezet be az ígéret, a jól végzett munka földjére anélkül, hogy a sokaknak, a millióknak ezért bármit is tenniük kellene. Akadnak olyanok, akik ma már úgy látják, fölösleges kisebbségi jogainkat kérni, messzibbre kell tekinteni, lemondani azokról és a föderális Romániát építeni. Egyre többen lettek azok 2014 végére, akiknek messzibb a messze: London, Madrid vagy Róma.

Végül is azonban nem volt olyan rossz év 2014. Álmodni szabad volt, álmodni lehetett.

S a több ezer éves bölcsesség is bátorító: Ami volt, régóta megvan, és ami lesz, régóta megvolt. A megoldások is. Ezeken ötölhetünk, dolgozhatunk 2015-ben. Sikert hozzá!

Boldog új évet!

Kimaradt?