Ambrus Attila: Gigiliberalizmus

Nem tudom, miért lepődtek meg egyesek, hogy a román nemzet és az Európai Parlament csobánja felmondta az együttműködést a Nagy-Románia Párttal, és gyorsan odaállt a Nemzeti Liberális Párt mellé. Odaszegődött. Juhászbetyárnak. Terelgetni maradék juhait a liberális akolba. Betyárosan beszólni azoknak a néptribünöknek és populistáknak, akik eloroznák az egyre hamisabbul csengő, rossz emlékű és asszociációkra késztető nevet viselő pártvezértől a szélsőjobboldali szavazókat.

Azon csodálkoztak, hogy a politikai paletta színes figurái úgy váltogatják szövetségeseiket, a pártot, amelynek tagjai, mint más a fehérneműjét? Pedig megszokhatták volna: ez mifelénk a módi, ez a gyakorlat. Még az RMDSZ-en kívüli erdélyi magyar politikai életben is!

Nemrég néztem utána, milyen előélete, ideológiai kötődése van annak a politikusnak, akit az EMNP Brassó megyei szenátor-jelöltként indítana. Nos, amit megtudtam, elképesztett. Íme a jelölt politikai pálya- vagy inkább vesszőfutása: megyei RMDSZ ügyvezető elnök 1994–1996 között, RMDSZ önkormányzati képviselő 1996–2000 között, 2004-ben a Magyar Polgári Szövetség alapító tagja, 2008–2011 a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselője, frakcióvezetője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alapító tagja, annak alelnöke, végül az Erdélyi Magyar Néppárt Kezdeményező testületének tagja, majd annak alelnöke. Igazi magyar vándor!

Nos, akkor miért kifogásolnánk Becali színeváltozását? Aki ráadásul úgy tudott nagy-romániás, és tud liberális lenni, hogy mindvégi megmaradt újgenerációsnak.

Az új generáció politikusa Crin Antonescu is, aki azonnal keblére ölelte az eurómillióinak eltékozlásával kérkedőt. Gondolkodás nélkül, elvégre Becali a palotáját és Antonescu elnökválasztási kampányának anyagi támogatását ígérte meg. Ennyi elég is ajánlólevélnek. A katindátusnak – ahogyan a jó öreg Caragiale mondaná a katindátusnak – ideológiai meggyőződésével, emberi kvalitásaival ugyan ki törődik? Kit érdekel, hogy Gigi Becali minden megnyilatkozásával, minden mondatával ellentmond a liberalizmus eszméjének: a kölcsönös tiszteletnek, az emberi, személyiségi jogok tiszteletben tartásának? Kinek lehetne kifogása az ellen, hogy Becalival új fejezet kezdődik a román szabadelvűség történetében, a gigiliberalizmus, amelynek képviselője műveletlen, de erőszakos, rasszista, ám populista, vallási fundamentalista, viszont senkit sem szeret úgy, mint önmagát?

Talán az olyan ódivatú liberálisoknak, mint Călin Popescu Tăriceanu? Aki a maga jólnevelt módján egy könyvbemutatót követően – mi ez a juhok esti fejését követő pillanatok mellett? – halkan megjegyezte: inkább az értékekben és az elvekben, inkább az eszméket, nem a juhokat terelő emberekben hisz.

Vagy az európai liberálisok egyik vezető képviselőjének, Guy Verhofstadtnak aki újságírói kérdésre válaszolva beszélt – láthatóan feszélyezetten – Becaliról. „Egy kicsit meg kell nevelni" – kockáztatta meg. Majd hamukázott ő is, mint az utóbbi időben mindenki, aki úgy gondolja, az ideológiamentes politizálás hozza a legtöbb szavazatot: „Az EP-ben különféle képviselők ülnek, ez a normális, ez a demokrácia. Az EP-ben mindenkit megtalálunk a baloldaltól a jobboldalig, a konzervatívoktól a leghaladóbb erőkig, az euro-szkeptikusoktól az Európa-pártiakig."

Csakhogy a sokak által rasszistának tartott Becali nem egyszerűen ott fog ülni a román vagy az Európai Parlamentben, hanem a szabadelvűek padsorában fog ülni! Ez pedig a sok más nyugtalanító jel mellett, amely Európa vezető politikusi gárdájának integritását s a kontinens integrációját illeti, elkeserítő.

Elkeserítő az olyan maradi európai polgárok számára, mint amilyen én vagyok, aki hisz a pluralizmusban, de úgy gondolja, a politikai váltógazdaság csak akkor működik jól, a demokrácia csak akkor érvényesül, ha a különböző platformokhoz való tartozás nem ideológiamentes. És nem hiszek abban a világban, amelyben a kizsákmányolók szociáldemokraták, az ateisták kereszténydemokraták, a környezetrombolók zöldek, s a szabadelvűek becálisták, kik polgári és politikai hitvallásuknak tartják a diszkriminációt.

A civil szervezeteket tömörítő Romániai Diszkriminációellenes Koalíció tegnapelőtt közleményben kérte, hogy Victor Ponta és Crin Antonescu, a kormányzó Szociálliberális Szövetség társelnökei vizsgálják felül Becalira vonatkozó döntésüket. „Ez a jelöltség mérgező a romániai demokrácia és az önök által képviselt pártok számára" – fogalmaznak a civilek, akik szerint meg kell szüntetni a romániai politika „elbecalizálódását".

Civil, le a pályáról! – üzeni hallgatásával Crin Antonescu, aki szabadelvű létére nem hisz, sohasem hitt az elvekben.

Kimaradt?