Kustán Magyari Attila: Figyelem, nyomokban gondolkodást tartalmaz!

Litvániában betiltották az energiaitalt tizennyolc éven aluliak számára, mert az káros az egészségre. A balti állam ezzel elsőként rukkolt elő a világon, vélhetően sokan követik majd a példájukat, ezért néhány szerény javaslatom volna a számukra.

Egyrészt jelezném, hogy nem tekintik minden téren hülyének a fiatalokat, ezen pedig változtatni kellene.

Azt már tudjuk, hogy a törvények értelmében egy fiatal teljesen döntésképtelen, amikor arról van szó például, hogy mennyire ihatja le magát (az alkoholizmus mégis többnyire a felnőttkorban alakul ki).

Aztán a szavazás: egyértelmű, hogy egy felvilágosult, érdeklődő fiatal a tizennyolcadik születésnapja előtt egy nappal is még képtelen az önálló gondolkodásra, ezért nem tud olyan jól dönteni az ország sorsáról, mint például azok a polgártársai, akiket gyufásdobozokkal, írószerekkel, tűzifával, üres lózungokkal, papi instrukciókkal engedik be a fülkébe.

Lássuk, mitől kellene eltiltanunk még őket. Itt van rögtön az a gyanús párizsi, amit az alsó polcokon és rettentő olcsón árulnak. Azt hiszem, itt már nem csak a fiatalokat, hanem mindenkit el kellene tiltani, ha már előbb fejtünk meg egy David Copperfield-féle varázstrükköt, mint azt, hogy mit is daráltak ezekbe a masszákba. Ezek a termékek veszélyesebbek, mint sok más szer, amivel élnek az emberek (és még csak nem is bódít!)

Vagy beszéljünk a híradóról. Azt hiszem, a szeszes italok okozta kábítás semmiség ahhoz képest, hogy milyen ártalmas lehet egy kormánypárti propaganda, vagy egy véresszájú ellenzéki sajtó, amelyiknek nincs más dolga, mint elrontani a kedvünket akkor is, ha nem kellene. A kettő együtt pedig különösen romboló: mert megosztják a társadalmat gyakran fölösleges kérdések mentén.

A politikum elérhetőségét sem ártana korlátozni, legalábbis ki tudja, nem volna-e jobb, ha a négy fal közt csinálnák, amit? Minden, amit a szülők tanítanak a gyerekeiknek, fordítva történik ezen a színtéren, a rossz példákat pedig hamar eltanulhatják a kicsik. Aztán mondhatjuk, hogy ne legyél politikus, fiam, mert úgy maradsz!

Egy tollvonással azt is elintézhetnénk – ha már így belejöttünk –, hogy szegény fiataljaink ne járhassanak iskolába, legalábbis amíg az a jelen állapotában van. A kárt, amit ezek az intézmények okoznak, nehéz pótolni: a kreativitás kiölését, az érdektelenség kialakítását, azt a hamis elképzelést, hogy minden tudás haszontalan (vagy csak egy vizsgára jó).

De talán jobb volna egy szabad világot kialakítani, ahol az emberek maguk dönthetnek, s ahol tudnak is dönteni. Persze, ez kellemetlen a fent ülőknek, és elérhetetlen utópia azoknak, akiknek gyenge a fantáziája, de mégis, képzeljük el, ha az emberek ésszel használnák a szereket, ellenőriznék az élelmiszerek minőségét, kikapcsolnák a tévét, amikor hazugságot sugároz (rezsicsökkentés!), és volnának olyan erősek, hogy a törvényeket sem nekik, hanem velük hozzák meg. 

Kimaradt?