Kustán Magyari Attila: A hiányzó tudás

Bár nem egészséges mindent egyetlen okra visszavezetni, talán az oktatás minőségének hiánya az, amivel legalábbis nagyon sok problémát megmagyarázhatunk.

Ha ránézünk a világtérképre, alig akad pontja, ahol viszonylagos harmóniában élnek az emberek. Még Románia is megengedheti magának ezt a luxust, pedig keletre tőlünk újraválasztottak egy diktatórikus hajlamú iszlamista elnököt, még keletebbre gyerekeket fejeznek le, nőket erőszakolnak meg, keresztényeket feszítenek keresztre, Ukrajnában kitörhet a háború, a gázai övezet sem sétatér, ha meg Afrikára merészkedne a tekintetünk – bár az már messze tőlünk –, akkor újabb szörnyűségekkel találkozunk.

Ha mélyebben megvizsgáljuk ezeket a társadalmi jelenségeket, többek között a tudás hiányával találjuk szembe magunkat. Ahogy az 1212-es gyerekek keresztes hadjárata is nevetséges a mai ember számára, hiszen ki gondolná, hogy Jeruzsálemet vékonydongájú, tapasztalatlan legények könnyebben elfoglalnák, mint a képzett harcosok, csak mert „tiszta a lelkük”, úgy az irracionalitás köszön vissza a háborús övezetekből is.

Mielőtt erről értekeznénk bővebben, jobb tisztázni: természetesen a rideg, számokban és pénzben gondolkodó hatalmakra ez nem áll: megeshet, hogy valaki egy beteg eszme szolgálatába állva indít háborúkat, de valószínűbb, hogy a hatalom és a vagyon érdekli inkább. Azért vannak az ideológusok, hogy az érzelmeikbe kapaszkodó, védtelen – mert tanulatlan – tömegeknek elmondja, miért kell harcba indulniuk. (A példa persze nem csak erről szól: ideológia húzódik meg például a bevásárlóközpontok mögött is, az ideológia mögül pedig szintén a hatalom és pénz kandikál ki.)

Hogy melyik isten erősebb a másiknál, és melyiknek van igaza, az csak úgy lehet kérdés, ha az emberek nem támaszkodhatnak valós tudásra. Egy muzulmán és egy keresztény közé hiába állunk békíteni, ha a vezetők szavai felülírták a valóságot. Ismétlem: mankó nélküli tömegekről beszélünk, akiket csak a tudás védhetne meg, a kritikus gondolkodás, a kuruzslók ellen védekezés.

A ráció nem egy módszer a sok közül, nem egyenjogú társa a vak hitnek vagy az össze-vissza találgatásnak. A valóság akkor is racionális, azaz létező törvények szerint működő, ha mi nem ismerjük azokat a törvényeket, és azt hisszük a villámra, hogy isten haragja, vagy a másik emberre, hogy ördög lakozik benne.

Meggyőződésem, hogy amikor lefejezik a gyerekeket és elhurcolják a nőket, amikor fegyverrel járnak-kelnek egy téveszme miatt, a tudás hiánya miatt is teszik. Mert nem tudtak védekezni az aljas manipuláció, az iszlám gyalázatos törvényei és törekvései ellen (holott a Kegyes Korán gyakran testvérként említi a keresztényeket – de mutasson valaki szentnek tartott könyvet, amelyik ne hemzsegne az ellentmondásoktól).

Ezért kell nekünk minél jobban felfegyverkeznünk, minél többet olvasnunk és beszélgetünk, hogy amikor cselekvésre kerül sor, amikor nekünk kell dönteni, hogy elfogadjuk-e a hatalom szavát, vagy ellentmondunk neki, akkor legyen muníciónk.

Kimaradt?