Bogdán Tibor: Magyarország jól teljesít

Romániát évtizedek óta dühíti, hogy Magyarország mindenben megelőzi. Nyugati szomszédja korábban lett európai szervezetek, intézmények tagja, az utóbbi évekig nagy becsben állt a nyugati kancelláriák előtt, nagyobb fizetéseket, magasabb életszínvonalat biztosított, mint Románia…

Románia mindeddig csak a negatív statisztikák és az ostoba lépések viszonylatában járt mindig Magyarország előtt. Romániában nem egyszer avatnak fel sehonnan sehova vezető utakat, autópályákat, aszfaltburkolat lerakása után csatornáznak, Traian Basescu államfő első mandátuma alkalmával többször is „személyesen ellenőrizte” egy közönséges híd felépítését, tavaly pedig miniszterek, szenátorok, prefektus, megyei vezetők jelenlétében adtak át egy – felvonót Gura Humoruluiban (az illetékeseknek legalább volt némi közük a humorhoz is).

Most viszont Magyarországnak ilyen vonatkozásban is sikerült megelőznie Romániát. A napokban ugyanis Karcagon Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nagy ünnepség keretében személyesen adott át – egy öltözőt. Pontosabban a helyi stadion sportöltözőjét, amely – szavai szerint – immár teljes mértékben megfelel a 21. század követelményeinek (igaz, a város polgármesterétől a jelenlevők viszont azt tudhatták meg, hogy az öltöző épülete nem grandiózus, de kényelmes öltözési és tisztálkodási feltételeket nyújt a játékosoknak).

A miniszter úr hangsúlyozta, nem választási kampányrendezvényről van szó – az esemény ennek túlságosan is sovány lett volna –, ő minisztersége négy évét „egyenletes munkaintenzitással” dolgozta végig. (Munkaintenzitásáról most csak ennyit: volt, amikor megtekintette egy kézi aratás eredményeit, máskor görögdinnyeszemlén vett rész, aminek következtében szavai szerint a dinnyeeladás 20 százalékkal megnőtt, és jelen volt a legnagyobb magyarországi négylábú disznó levágásánál is). Azt nem tudhattuk meg, hogy mandátuma alatt hány öltözőt adott át, ám, a „kis foci, nagy stadionok” országában, a sorozatban épülő futballpályák láttán a jövőben alighanem fokoznia kell majd munkaintenzitását. Az öltözők különleges jelentőségére azonban következtetni lehetett a miniszter úrnak abból a mondatából, hogy a fejlesztések átadásában való részvételével fel akarja hívni a figyelmet az objektumok fontosságára.

Ezt az öltözőt pedig ugyancsak átadta. A miniszternek, Karcag polgármesterének, a karcagi kulturális központ elnökének ünnepi beszédeit futballmérkőzés követte Karcag és Debrecen utánpótlás csapata között, ami ugyan barátságos meccs volt, ám a miniszter úr komolyan vette, és a sportszakosztály illetékeseivel kielemezte a játékot. A szünetben a gyepszőnyegen a magas rangú vendég, úgy is, mint a karcagi sportegyesület elnöke, továbbá a debreceni labdarúgó akadémia elnöke hosszan tartó együttműködésről írt alá megállapodást.

A szervezésbe azonban némi hiba is becsúszhatott. Az öltöző ünnepélyes megtekintésekor a tisztelt vendégek például rányitottak az öltözőt immár rendeltetésszerűen használó játékosok meztelen ülepére. De azért mindennel elégedettek voltak. Ugyancsak szervezési hiba – vagy a hülye bíró, netán a csapat teljesítménye? – miatt a karcagiak kikaptak a vendégektől, pedig már az új öltözőben vehették fel mezüket. A kudarcot azonban felejtette a Fürdőétteremben rendezett nagystílű fogadás.

Az eredmény viszont komoly figyelmeztetést jelent a készülő stadionok öltözőtervezői számára: a magyar labdarúgás feltámasztásához még a karcaginál is modernebb öltőzőkre lesz majd szükség. 

Kimaradt?