Ambrus Attila: Epés leltár

Döntő módon befolyásolja a Fidesz és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) együttműködését az, hogy mi lesz a jelenlegi Európai Parlamenti képviselő, Tőkés László sorsa. (Az a legvalószínűbb, hogy ha indul egy újabb mandátumért, Tőkés László a Fidesz jelöltjeként teszi.) A romániai EP-választások kimenetele pedig erősen kétséges, mivel az erdélyi magyarok legalább két okból nem rajonganak már a brüsszeli útért.

A Szövetség elnöke, Kelemen Hunor határozottan kijelentette, hogy az RMDSZ és Tőkés László között kölcsönös a bizalmatlanság, bizalom nélkül pedig elképzelhetetlen az együttműködés az európai parlamenti választásokon. Az elnök szerint van egy határ, amit ha valaki átlép, már nincs visszaút. „Tőkés László Tusnádfürdőn politikai maffiának nevezte az RMDSZ-t, majd másnap bejelentette, hogy a szövetséggel akar indulni az EP-választásokon. 2009-ben is azt gondoltuk, hogy bár sok mindenben nem értünk egyet, de lezártunk egy fejezetet, ehhez képest Tőkés László versenypártot hozott létre az RMDSZ ellen” – sorolta a sérelmeket Kelemen Hunor. Mindezt azután mondta, hogy találkozott és egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, illetve Tőkés László Románia csillaga-érdemrendjének visszavonását javasolta a rend becsületbírósága. A szövetségi elnök úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ továbbra is kiáll Tőkés László mellett, elfogadhatatlannak tartja, hogy visszavonják a forradalomban vállalt szerepéért kapott kitüntetését, ám az érdemrend és az EP-jelölés között nincs átjárás.

A Tőkés László ellen indított bukaresti lejárató hadjárat elfogadhatóbbá teheti személyét a magyarországi Fidesz-választók számára. Azt a lehetőséget, hogy Tőkés László Fidesz-listán indulhasson egy újabb mandátumért, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor „természetesen kínálkozó lehetőségnek” nevezte a Kossuth Rádiónak adott interjújában. „A Kárpát-Medencei Autonómia Tanács elnökeként számára az a lehetőség is nyitva áll, hogy a stratégiai partnerünkkel, a Fidesszel folytassa a brüsszeli képviseletet” – jelentette ki.

TTT – minden eshetőség kedvéért – egy másik lehetséges forgatókönyvet is felvázolt: „Tőkés László elég erős támogatottsággal bír ahhoz, hogy függetlenként induljon, és felsorakozzanak mögé mindazon politikai szervezetek, amelyek 2007-ben is támogatták” – mondta a politikus. Ez a támogatás az EMNP esetében biztosra vehető, a Magyar Polgári Párt esetében már kétséges, és egészen biztosan nem támogatja egykori püspökét a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, amely a minap tiltakozott Tőkés László praktikái ellen. Aki utódját, Csűry István jelenlegi püspököt RMDSZ-barátsággal vádolta meg egy magánlevélben. (A levél nyilvánosságra került, mert mifelénk ez a magánjellegű levelek sorsa. Mint egykor az átkosban, most is hamarabb olvassa egy harmadik személy, mint címzettje. Nyílt kártyák helyett itt a nyílt vagy azzá avatott levelek jelentik az aduászt…)

Az EMNP természetesen folytatja RMDSZ-ellenes retorikáját. (Ez az EMNP-nél az öndefiníciót helyettesíti.) Toró T. Tibor erődemonstrációnak nevezte, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elutasítja a magyar pártkoalíció lehetőségét. De szinte biztosra vehető, hogy az EMNP nem indít ellenjelöltet a májusi EP-választáson. Ahogyan annak a valószínűsége is csekély, hogy Tőkés László ismét független jelöltként vágjon bele. Az EP-választás iránt Erdélyben is alacsony fokú az érdeklődés. Egyrészt kiábrándultak a magyar választók a brüsszeli bürokratákból, akik a kisebbségi jogok tárgyalását elutasították. Másrészt az erdélyi magyarok körében népszerű Fidesznek az Európai Unió elleni “szabadságharca” miatt is mélypontra jutott az EU megítélése.

Tőkés László szerint erőfeszítéseket kell tenni, hogy az erdélyi magyar közösség minél erősebb képviselettel rendelkezzen az Európai Parlamentben. De ehhez neki is, az RMDSZ-nek és a Fidesznek is meggyőzőbbnek kell lennie. Valamennyi politikai tényezőnek el kell hinnie és hitetnie, hogy a nemzetegyesítés tere nem a nemzetállamok pástja, hanem az együttműködő régiók Európája. Sikerülni fog a történtek után? 

Kimaradt?