Bogdán Tibor: Cotroceni-i tengeri uborka

Nem csak a politikai orra kifinomult államelnökünknek, de gazdasági szimata is remek lehet, amint az általa – a lányán keresztül – megszerzett közel 300 hektáros szántó megvásárlása is jelzi. Ezzel a véleményemmel nem állok egyedül, romániai gazdasági szakértők is csodálattal adóznak annak a rendkívüli érzéknek, amellyel Traian Băsescu megvásárolta a területet – alig néhány hónappal azt megelőzően, hogy a parlament felszabadította a földvásárlást a külföldiek számára is. Így a lánya által az államfő számára megvásárolt (gazdasági szakértők által ugyancsak olcsó áron megszámolt) szántóföld értéke nyilvánvalóan jelentősen megemelkedik majd. Az egymillió euró ki tudja hány milliót fial majd – hogy a mandátumát követően farmernek felcsapó Traian Băsescu majdani szókincse szerint fogalmazzak.

Így most már az is világos, hogy hirtelen feltámadt farmerszenvedélyével az államfő miért nem várhatott addig, ameddig – jövő ilyenkorra – az elnöki mandátuma lejár. Igaz, a szimat nem kizárólag az övé volt: a romániai legtermékenyebb területén lévő földterületet mezőgazdasággal foglalkozó elnöki tanácsosa szemelte ki számára. De hát az államfőnek nem is kell mindenhez érteni, elegendő, ha megfelelő tanácsosokkal veszi körül magát...

Traian Băsescu – pontosabban nagyobbik lánya – megértő partnerre talált a CEC Bankban is, amely a szokványos kölcsönhatárt mintegy 65 százalékkal meghaladó hitelt folyósított számára – kereken egy hét, pontosabban öt munkanap alatt. Hogy mennyire belátó volt a bank, azt jól szemlélteti az a tény is, hogy az Első ház programon belül az igénylőnek nagyjából két hónapig kell várakoznia a hitel jóváhagyására.

Az előnyös körülmények között természetes, hogy államfőnk telhetetlenné vált, és további 200 hektárnyi földet szeretne megvásárolni, méghozzá a közeljövőben.

Az üzlet már csak azért is jó, mivel a szántóföldek tulajdonosai 160 eurós állami támogatást kapnak minden egyes hektár után. Ez – egyelőre a még csak 290 hektár esetében – évi 46.400 – vagyis havi közel 4000 – ezer eurót jelent. Băsescu kisasszony (illetve rövidesen édesapja) ebből az összegből esztendőként közel 8 havi, 6000 eurós kamatot tud majd törleszteni. Ez bizony fontos szempont, hiszen – Victor Ponta miniszterelnök „magánvéleménye” szerint – eddig semmilyen kamatot nem kellett fizetni a területért: az ugyanis már régebben az államelnöknek a birtokában van (!), most csak „kifehéríteni” szerette volna korábbi szerzeményét. Így tehát majd megússza egyharmad évnyi „fehérítési díjjal”...

Hirtelen feltámad farmerszenvedélye azért is furcsa, mert Traian Băsescu, bár szárazföldi politikus, minden alkalommal – így nemrégiben is – letette az időnként megújítandó hajóskapitányi vizsgát. És mintha olyasvalamire is emlékeznénk, hogy kijelentette, elnöki mandátumát követően visszatérne a tengerre.

Az sem teljesen világos – államfő a fenti vádak zavaros cáfolata mellett arról ugyanis nem beszélt –, hogy mihez kezd majd 500 hektáros birtokán. Lehet, hogy tengernyi földjén legelteti majd szemét a hullámzó búzatengeren. A megvásárolt föld termékeny, így voltaképpen bármi megteremhet benne – feltéve, ha nem Ballantine’s-szal vagy Johnny Walkerral locsolja.

Az államfő farmeri tevékenységét egyébként az országra nézve a cotroceni-i munkálkodásánál jóval üdvösebbnek megítélő szerző szerény ajánlata a nagybirtokos Traian Băsescu fölmíves sikeréhez az lenne, hogy – hajóskapitányi múltjához méltóan – termesszen mondjuk tengeri uborkát…

Kimaradt?