Bogdán Tibor: Szomorú hírek – vidáman

Verespatak, kóbor kutyák, parlamenti pártközi civakodások, saját maguknak szemrebbenés nélkül ellentmondó, csúszópénzeket felvevő politikusok, munkáról leszok(tat)ott emberek – ezernyi rossz hír vesz bennünket körül naponta; elegendő, ha csak kinyitjuk az újságokat, vagy a tévét, ahhoz, hogy elmenjen a kedvünk az élettől. Véletlenül fedeztem fel viszont az interneten egy honlapot, amely olyan remek humorral tárgyal mindezekről, hogy az ember nyomban visszanyeri a derűjét.

A TimesNewRoman honlapról már jelmondata is sokat elárul. Mottóként ugyanis a Doamne, ocroteste-i pe romani! (Uram, óvd a románokat!) című dal címét választották, amely náluk így hangzik: Doamne, ocoleste-i pe romani! (Uram, kerüld a románokat!)

Az internetes lapból megtudhatjuk, hogy Victor Ponta miniszterelnöknek verespataki látogatása alkalmával pompás ötlete támadt: a regionalizálás során Verespatakot Kanadához csatolják. „Igaz, így egy régióval több lesz majd Romániában, de megszabadultunk egy gondtól” – adja a szavakat Ponta szájába a lap.

Verespatakkal kapcsolatos egy másik hír is: a Petrică Resources román vállalat aranybányát nyitna Torontó mellett. A teljes mértékben román magántulajdonban levő, újonnan létesült vállalat 30 ezer négyzetkilométeren nyitna bányát Kanada egyik természetvédelmi területén. A kanadai illetékeseknek csupán a kitermelés során visszamaradó zagytározót kellene ügykezelniük. Ennek területe elenyésző, mindössze egy ezreléke Kanada területének. Cserében Kanada megkapja a hat százalékát mindannak, amit kitermelnek – az aranyat kivéve. A szerződés szerint, ha Kanada az üzletet visszautasítja, 4 milliárd dollárt fizet. „Bármi is lesz a válasz, szerintem megalapoztuk a jövőnket” – állítja a román vállalat tulajdonosa.

Az internetes lap magyarázatot talál arra is, miért szavaz Verespatak ellen Victor Ponta, aki szerint a Rosia Montana Gold Corporation rosszul viszonyul a kormányfő verespataki lobbijához. „Csak miniszterelnökként kaptam tőlük csúszópénzt, holott én képviselő is vagyok, ezért viszont még egy mărţişoros borítékot sem kaptam tőlük” – nyilatkozta a lap szerint Victor Ponta, aki emlékeztetett arra is, hogy szociáldemokrataként nem csak saját magára, de társaira is gondolnia kell, akiket szintén meg kell vesztegetni ahhoz, hogy megértsék, mi szolgálja az ország javát. „Nem tartozunk a harmadik világhoz, ahol a szabad lopáshoz elegendő megvesztegetni egy elnököt vagy egy kormányfőt” – jelentette ki Victor Ponta.

A skandallumok sem hiányoznak a TimesNewRoman oldaláról. „Botrányos! Victor Ponta miniszterelnök feleségét, Dacianát ágyban kapta Victor Ponta képviselővel” – állítja a hír, amely szerint a kormányfő házasélete nem is olyan boldog, mint azt hinnénk. Az eset azért is botrányos, mivel a két Ponta már késhegyre menő vitát folytatott egymással Verespatak kapcsán. „Nem tudom elhinni, hogy éppen a feleségem tehetett ilyesmit” – panaszolta Victor Ponta kormányfő, aki szemet hunyt volna, ha Dacianát esetleg Băsescuval kapta volna el, akivel békés együttélési szerződést kötött. Vagy mondjuk Crin Antonescuval, akiről tudni, hogy csak aludni feküdt volna be az ágyba.

Nem kis feltűnést keltett Konstanca polgármestere, Radu Mazăre is. Jóllehet, mindenki tudta, hogy a városatya excentrikus, azt senki sem gondolta volna róla, hogy meddig megy el a turisták szórakoztatása kedvéért. A városatya ezúttal sintérnek öltözött, és egy allegorikus kiskocsi, egzotikus táncokat lejtő lányok kíséretében hajkurászni kezdte a kutyákat. Mint kiderült, nem is kóbor ebekre, hanem a turisták pórázon sétáltatott, szájkosárral ellátott kutyáira támadott – számolt be a történtekről a lapnak egy turista.

A középkort idéző események színhelye volt egy Vaslui megyei falu, ahol a lakosok nekitámadtak a gátemelésre kiküldött egyetlen tűzoltónak. A falubeliek ugyanis életükben még nem láttak embert dolgozni, így azt hitték, hogy a lapáttal egy sáncban ördöngös dolgokat művelő, furcsa ruhába öltözött ember gonosz varázslatra készül, ezért megégették. „Nemzedékek óta nem láttunk ilyen szörnyűséget, azt hittük a tisztátalannal szövetkezett, és mivel semmiképpen sem akarta beismerni, hogy varázsló, hát megégettük, nehogy bajt hozzon a falunkra” – nyilatkozta a lincselés egyik résztvevője. „Csak a gyermekeinket akartuk védelmezni” – szólaltak meg a falu öregjei is, akik a múlt század negyvenes éveiben már láttak munkát, és most nem akarták, hogy a kicsinyek is végigéljék azokat a szörnyűséges időket.

Ide tartozik az a hír is, miszerint az ország megérezte, hogy a románok hazatértek a szabadságból. A román gazdaság már az első reggelen 3 százalékkal esett vissza.

Végül pedig egy fantasztikus tudományos hír. Olténiai orvosok valóságos forradalmat hajtottak végre az orvostudományban: A caracali Pintea Viteazul kórházban végrehajtották a világ legelső mandulaátültetését! Az egy rezidens doktorból és az intézmény takarítónőjéből álló orvoscsoport szerint mindezzel emberéleteket lehet majd megmenteni évmilliók múltán, miután a fejlődés során a mandula esetleg nélkülözhetetlen szervvé válhatna. A hír bejárta a világot, a szaksajtó az oltyán doktorok fegyvertényét máris az orvostudomány legfölöslegesebb forradalmának titulálta.

Kimaradt?