Bogdán Tibor: Jókívánságaink az államelnök unokájának

Kívánjuk neki, hogy ne olyan országban éljen, amelyben az a becsületes ember, aki kevesebbet lop, mint a többiek, és amelyben teljes a zűrzavar, csak a bűnözés szervezett.

 

Traian Băsescu nagypapa lett! Kisebbik lánya, Elena kislánnyal ajándékozta meg. A szülést a bukaresti Egyetemi Kórház igazgatója vezette le –természetesen nem azért, mert államfő lányáról volt szó, hanem csupán azért, mert Traian Băsescu a komája.

Államfőnk pedig most már ebben a friss, nagyapai minőségében – miután a demokratikus jogállam intézményei vazallusként engedelmeskednek önkényének, és miután már kézben tartja a titkosszolgálatokat, a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnökeként a fegyveres erőket, az igazságszolgáltatás jelentős részét, továbbá a legnagyobb ellenzéki pártot – immár jogot formálhat magának arra, hogy a Nőszövetség elnöki címének elnyerése előtt megszerezze az Első Nagypapa tisztségét is.

A mama és a kislány teljesen egészséges, utóbbi csupán azért kapott kilences osztályzatot az újszülöttek állapotát felmérő tízes beosztású teszten, mert mindössze 2,7 kilogrammot nyomott, tekintve, hogy három héttel a betervezett időpont előtt született meg – mintha csak Traian Băsescu szervezte volna az egészet. Azt ugyanis jól tudjuk, hogy államelnök szeret mindent előre elkészíteni: így például állítólagos eljövendő politikai tömörülése, a Népi Mozgalom Pártjának nevét már két évvel a tömörülés létrejötte előtt levédette a találmányi hivatalnál – ezúttal nagyobbik lányával.

No de hagyjuk most a politikát és kívánjunk az újszülöttnek tiszta szívből minden jót, sok-sok boldogságot!

Kívánjuk neki azt, hogy éljen a jelenleginél jóval élhetőbb Romániában; éljen olyan országban, amelyben senki sem akarja a demokráciát páncélököllel megvalósítani; amelyben senki nem törekszik a teljes hatalom megszerzésére, és amelyben a demokratikus intézmények szabadon, minden külső befolyástól mentesen, csupán a demokrácia alapszabályaira hallgatva működhetnek. Kívánjuk, hogy ne kelljen becali-félékkel mutatkoznia, világa mentes legyen a „globecalizálódástól”. Kívánjuk neki, hogy ne olyan országban éljen, amely Európa Rahovája; amelyben az a becsületes ember, aki kevesebbet lop, mint a többiek, és amelyben teljes a zűrzavar, csak a bűnözés szervezett. És kívánjuk neki azt is, hogy soha ne kelljen a titkosszolgálatokat megtévesztő madárnyelven telefonálnia.

A bennfentes román sajtó szerint a Sofia-Maria nevet kapó kislánynak szívünk minden melegével kívánjuk azt, hogy örökölje mindkét névadója legfőbb tulajdonságát és erényét: a bölcsességet és a makulátlan tisztaságot. És természetesen azt is kívánjuk, hogy szeresse ugyanúgy az anyanyelvét, mint ahogyan azt – nyilatkozatai szerint – édesanyja teszi; és kívánjuk, persze, hogy beszélje sokkal helyesebben nála. És fusson be fényes karriert, méghozzá saját erőből, és ne szülői protekcióval.

Traian Băsescu szerint egyébként kis unokája teljességgel őrá hasonlít.

Nos, végezetül: ezt az egyet nem kívánjuk a kis Sofia-Mariának!

Kimaradt?