Bogdán Tibor: A parlament szépe

Szépségverseny a román parlamentben! Az ötlet nemrégiben merült fel férfi honatyáinkban, akik bizonyára szívesen legeltetnék szemüket a mondjuk alig-fürdőruhákban pipiskedő honlányokon. Jelölt az akadna, hiszen a parlament hölgytagjai között Roberta Anastase személyében van egykori szépségkirálynő (a vetélkedőn az nem lenne akadály, hogy számolni nem tud), volt fotómodell, mint Traian Băsescu államfő kisebbik lánya, Elena Băsescu (a nyelvtani hibák ez esetben sem számítanának), bájait kellető néhai miniszter, Elena Udrea (fényét csak emeli, hogy a romacsászár, Iulian Rădulescu megkérné a kezét); és ne feledkezzünk meg Liviu Dragnea hajdani vadászbombázó titkárnőjéről, a mindössze 23 éves Cătălina Ștefănescuról.

A verseny „szervezői” szerint indulhatna a Bogdan Olteanu házasságát szétcincáló Alina Gorghiu is, meg ott van Raluca Turcan, aki a Tofan Grup egyszerű alkalmazottjából titokzatos (?) módon egy csapásra a rutinos politikus, Theodor Stolojan tanácsosává, majd a parlament tagjává lett. (A rejtélyt csak azok értik, akik jelen voltak, amikor Fehér megyében domn Turcan figyelmeztette Stolojant, hogy fogkeféjét és fogpasztáját a tanácsosasszony csomagjában hagyta. Meg akik tudják, hogy Bill Clinton bukaresti látogatása alkalmával Stolojan – a protokollt súlyosan megszegve – felesége helyett tanácsosával jelent meg az amerikai elnök előtt).

A szépségverseny gondolata a Demokrata Liberális Párt képviselőjében, Alin Popoviciuban ötlött föl, miután kollégáival azon vitatkoztak, hogy ki a legszebb asszony a parlamentben. (No, így most már azt is tudjuk, miről is tárgyalnak voltaképpen a honatyák). Popoviciunak pedig nem is ez volt a legeredetibb ötlete. Korábban törvényjavaslatot nyújtott be a boszorkányság betiltásáról, a kuruzslók tizenöt évig terjedő börtönbüntetéséről, ezt követően pedig jogszabálytervezetet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy ne szolgáljanak ki szénsavas italokkal tizennyolc éven aluliakat. (Az ötvenes évek kommunista propagandája alatt mi is azt hittük, hogy a coca-cola szörnyűségesen butító burzsoá ital.)

A szépségverseny hívei persze tudják, hogy a bájos „honanyák” aligha jelennének meg színük előtt fürdőruhában a parlamentben, ezért azt javasolták, hogy a honatyák csak úgy látatlanban szavazzák meg szívük választottját. Így valamennyien „szavazólapot” kapnának, amelyen olyanszerű kérdések szerepelnének, hogy például ki a legszebb honanya, ki öltözködik a legelegánsabban, ki a legnépszerűbb férfikörökben.

Az ötletet pedig folytatni lehetne, meg lehetne választani a legkorruptabb, az ülésszakok alatt legédesebben alvó, a leghazudósabb honanyát.

Észversenyt azonban jobb lenne, ha nem rendeznének. És hogy ne érjen a nőgyűlölet vágya, hozzáteszem: a férfiak között se!

Kimaradt?