Zsehránszky István: Lopás-mérleg

Romániában konjunktúra van újra. Működni kezd a gazdaság. Honnét vesszük ezt? Hát a rendőrség féléves mérlegéből, amely szerint „2013 első felében a gazdasági bűncselekmények száma 11 százalékkal növekedett 2012 hasonló időszakához képest”. Ennél jobbat egy rendőrség sem mondhat!

Ez azt jelenti, hogy fellendülőben van az üzlet, hogy a nagymenőknek – papírmilliárdosoknak, politikusoknak, ereklyeárusítóknak, zászlóosztogatóknak, nem soroljuk tovább! – megint van mit lopniuk. S ha nekik van, akkor a kisebbeknek is csurran-cseppen valami... Mert a nagy lopáshoz munkatárs kell, és nem is kevés; kulikra van szükség. A Kárpátok zsenijének a művéhez például egy egész ország dolgozott be, s még az sem volt elég...

Ideje is már, hogy egy kis fellendülés legyen, mert kiürült a piac. Vagyis az apró csirkefogók szívhatják a fogukat, mert az egyszerű polgár zsebe üres, hiába vájkálnak benne. Erről árulkodik ugyanaz a rendőrségi statisztika. Az apró bűnözés már tavaly 5,66 százalékkal csökkent, idén pedig nem kevesebb, mint 13,45 százalékkal! Szegény zsebtolvajok, mi lesz veletek?

És nem csak az utcai lopások száma csökkent katasztrofálisan – 26,77 százalékkal! –, hanem a nyilvános helyen elkövetett gyilkosságoké is 25 százalékkal, a negyedével volt kevesebb. Ez azt jelenti, hogy biztonságosabbakká váltak az utcák? Dehogy is. Csupán arról van szó, hogy máshová költözött, máshol kell keresni a lopni, illetve gyilkolni valót...

De ugyan hol? Mert a lakásokból történt lopások száma is csökkent; otthon sincs már pénz, harisnyába kötve... És autót sem loptak – vagy lophattak? – annyit, mint tavaly ilyenkor; az eltulajdonított állatok száma pedig 13,28 százalékkal kevesebb, aminek tulajdonképpen örülni kell – őket legalább békén hagyják! Vagyis: jobb állatnak lenni manapság Romániában? Bűnözőink feladták a leckét!

Azt is jó tudni, hogy idén fürgébb lett a rendőrség. 368 ezer hívásra válaszolt az első félévben, és az esetek többségében – 82 százalékában! – tíz percnél hamarább meg is jelent a 112-es rendszerben feladott hívás helyszínén. Ez már beszéd! A rendőröket sem fizethetik valami jól, ha így sietnek, hogy kapjanak valamit... És valóban kaptak, az állam számára legalábbis hoztak egy kis pénzt és egyebet a konyhára.

A rendőrségi jelentés szerint: „2013 januárjától június végéig végzett házkutatás során 373 089 eurót, 220 000 dollárt, közel öt kiló aranyat, aranyékszert, aranytárgyat, 62,668 kiló ezüstöt és több mint 27 millió lej törvénytelenül szerzett készpénzt foglaltak le, valamint 254 millió lejt meghaladó értékű árut és javakat, 1757 fegyvert, 10 073,666 kiló robbanóanyagot és 55,773 kiló higanyt.” A lopott javak mellett tehát egy egész arzenált találtak a lakásokban, tömegmészárláshoz elegendőt... S mennyi maradhatott még ott, ha ennyit talált meg a rendőrség? Ne áltassuk magunkat! A rendőrség, bármennyire eredményes, csupán a nyomában jár a bűnözőknek.

A mérleg persze korántsem teljes. A jéghegynek csak a csúcsa látható. De a jéghegy? A társadalmi méreteket öltő bűnözés? Mert Romániában szinte minden üzletnek – legalábbis minden olyan üzletnek, amit az állammal kötnek – valami csalás, sikkasztás, javak jogtalan átjátszása az alapja, vagyis még a múltból örökölt – lásd szekus üzletek, vagyonok – vagy a jelenben kialakított törvénytelen kapcsolatok kamatoztatása.

Így pedig a legjobb rendőrség közreműködése is kevés az előbbre jutáshoz. 

Kimaradt?